Ένα σκάφος της NASA, στο πλαίσιο της αποστολής Cassini, εντόπισε οξυγόνο στην ατμόσφαιρα του παγωμένου δορυφόρου του Κρόνου, Διώνη. Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία σύμφωνα με την οποία, όλοι οι δορυφόροι γύρω από τον Κρόνο και τον Δία μπορεί να έχουν οξυγόνο.
Οι επιστήμονες σημειώνουν πως η ανακάλυψη αναπτερώνει τις ελπίδες τους στο πλαίσιο των ερευνών για εξωγήινη μορφή ζωής. Όπως επισημαίνει στο BBC ο Andrew Coates, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στο «Geophysical Research Letters», η Διώνη δεν έχει νερό σε υγρή μορφή και δεν έχει τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσει ζωή.
Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με τους άλλους δορυφόρους του Κρόνου και του Δία. «Κάποια από αυτά τα φεγγάρια ενδέχεται να έχουν υγρούς ωκεανούς και αξίζει να εξεταστούν πιο προσεκτικά», τονίζει ο Coates.
Το στρώμα οξυγόνου που εντόπισε στη Διώνη το σκάφος Cassini είναι τόσο λεπτό και αραιό που οι επιστήμονες προτιμούν να αναφέρονται σε αυτό με τον όρο «εξώσφαιρα» και όχι ατμόσφαιρα.
Η ανακάλυψη κρίνεται ως πολύ σημαντική γιατί δείχνει πως υπάρχει μία διαδικασία γύρω από τους γίγαντες αερίων, που μέσω αυτής απελευθερώνεται οξυγόνο από τους παγωμένους δορυφόρους τους. Ειδικότερα, ο Κρόνος και ο Δίας εκπέμπουν ισχυρή ακτινοβολία, η οποία φαίνεται ότι διασπά μόρια νερού στον πάγο που καλύπτει τους δορυφόρους και απελευθερώνει έτσι υδρογόνο και οξυγόνο.
Η Διώνη μπορεί να μη διαθέτει νερό σε υγρή μορφή, ωστόσο ο Εγκέλαδος, ένας άλλος δορυφόρος του Κρόνου, εκτιμάται πως κάτω από τον πάγο κρύβει έναν υγρό ωκεανό. Το ίδιο πιστεύουν οι επιστήμονες και για την Ευρώπη, την Καλλιστώ και τον Γανυμήδη που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Δία. «Αυτοί οι δορυφόροι έχουν ενδιαφέρον ώστε να ψάξουμε για ζωή», τονίζει ο Coates. Όπως και ο Τιτάνας, ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου, προσθέτει.
COMMENTS