Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τους Ρώσους επιστήμονες, οι οποίοι διείσδυσαν πρώτοι στη λίμνη Βοστόκ της Ανταρκτικής, που είναι σκεπασμένη από πάγους τεσσάρων χλμ.
Οι ερευνητές διηγήθηκαν για το έργο τους και ο Πούτιν δήλωσε: «Θα ήθελα να σας χαιρετήσω προσωπικά και να σας συγχαρώ για την επιτυχία να φθάσετε έως αυτή τη λίμνη-λείψανο. Εργαστήκατε επί μακρόν, 20 και περισσότερα χρόνια, αυτό είναι και μεγάλη δουλειά και μια τεράστια επιτυχία».
Ήδη τώρα οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η σύγχρονη υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι το αποτέλεσμα του φυσικού σχηματισμού των αερίων του θερμοκηπίου. Η μελέτη του ταμιευτήρα και του πάγου που τον καλύπτει, θα επιτρέψει να καταλάβουμε πώς η ανθρωπότητα θα αντιδράσει στις καιρικές ανωμαλίες και θα αλλάξει τις περιβαλλοντικές της πολιτικές.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός (δεν ορκίστηκε ακόμη πρόεδρος) υπογράμμισε: «Εμείς όχι μόνο υπογράψαμε, αλλά και επικυρώσαμε το Πρωτόκολλο του Κιότο. Ωστόσο η δραστηριότητα πολλών βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών έχει πολύ ουσιαστική επίδραση στο κλίμα. Πρώτα απ’ όλα είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία, αλλά και άλλες.
» Ως εκ τούτου πριν η Ρωσική Ομοσπονδία αναλάβει ορισμένες υποχρεώσεις, που συνδέονται με το σημερινό φόρτο και το μέλλον της βιομηχανίας και της οικονομίας της, πρέπει να επιτύχουμε μια κοινή κατανόηση και κοινές προσεγγίσεις, με τις οποίες η ανθρωπότητα θα πρέπει να καθοδηγείται κατά τη λήψη των αποφάσεων. Και η εργασία σας για την αναγνώριση των αποφάσεων σε διεθνές επίπεδο είναι πρωταρχικής σημασίας».
Τον Μάιο το επιστημονικό-ερευνητικό πλοίο “Ακαδημαϊκός Φιόντοροφ” θα επιστρέψει στην Ανταρκτική με τα πρώτα δείγματα του νερού της λίμνης Βοστόκ. Για τη μελέτη τους θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας χρόνος. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε να χτιστεί εκεί ένα νέο συγκρότημα διαχείμασης, ένας νέος διάδρομος προσγείωσης - απογείωσης και να ανανεωθεί ο στόλος των αεροσκαφών.
COMMENTS