Εντυπωσιακή ανακάλυψη στη σκιά της αποστολής του Curiosity
Ενας επιστήμονας στις ΗΠΑ πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη σχετικά με τον Αρη η οποία όμως «χάνεται» μέσα στο παγκόσμιο ενδιαφέρον που έχει συγκεντρώσει ο ρομποτικός εξερευνητής Curiosity ο οποίος βρίσκεται εδώ και λίγα 24ωρα στον Κόκκινο Πλανήτη. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, ο Αρης διαθέτει τεκτονικές πλάκες ενώ μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι σε ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα τεκτονικές πλάκες υπάρχουν μόνο στη Γη. Η μελέτη της τεκτονικής δραστηριότητας του Αρη θα προσφέρει πολύτιμα στοιχεία και για εκείνη στη Γη.
Η ανακάλυψη
Ο Αν Γιν, καθηγητής Γήινων και Διαστημικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λος Αντζελες (UCLA), μελέτησε 100 δορυφορικές εικόνες από το σκάφος THEMIS καθώς και από τον δορυφόρο MRO που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη. Υποστηρίζει ότι σε 15 εξ αυτών αποκαλύπτεται η ύπαρξη τεκτονικών πλακών στον Αρη.
«Μελετώντας τις δορυφορικές εικόνες του Αρη διαπίστωσα πολλά γεωμορφολογικά και άλλα χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα στο Θιβέτ, στα Ιμαλάϊα και στην Καλιφόρνια»αναφέρει ο Γιν που έχει πραγματοποιήσει ενδελεχείς γεωλογικές έρευνες στο Θιβέτ και στα Ιμαλάϊα όπου διαχωρίζονται δύο από τις επτά τεκτονικές πλάκες της Γης. «Ο Αρης βρίσκεται σε πρώιμο τεκτονικό στάδιο και έτσι μπορούμε να βρούμε στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν οι τεκτονικές πλάκες στη Γη» συνεχίζει ο επιστήμονας που δημοσιεύει την έρευνα του στην επιθεώρηση «Lithosphere».
Σύμφωνα με τον Γιν το Valles Marineris, το μεγαλύτερο φαράγγι στο ηλιακό μας σύστημα, είναι προϊόν της τεκτονικής δραστηριότητας του Κόκκινου Πλανήτη δίνοντας έτσι και μια λύση στο μυστήριο που υπάρχει γύρω από τη δημιουργία του. Το Valles Marineris έχει μήκος μεγαλύτερο των 3.000 χιλιομέτρων, πλάτος ως και 600 χιλιόμετρα, και βάθος μέχρι και 8 χιλιόμετρα.Συγκριτικά, το Γκραντ Κάνιον στην Αριζόνα έχει μήκος 800 χιλιόμετρα, 30 χιλιόμετρα πλάτος, και 1,8 χιλιόμετρα βάθος.
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...! ΠΗΓΗ
COMMENTS