Tην σημαντικότερη ίσως ανακάλυψη γύρω από το DNA από το 2000 όταν γνωστοποιήθηκε η αλληλουχία του ανθρώπινου γονιδιώματος φαίνεται ότι έκαναν οι 440 επιστήμονες από 32 χώρες του προγράμματος Encode (ENCyclopedia Of DNA Elements).
Όπως ανέφεραν, τα αποκαλούμενα «σκουπίδια» του DNA, δηλαδή εκτεταμένα τμήματα ανάμεσα στα περίπου 20.000 γονίδια που περιέχουν οδηγίες για τις πρωτεΐνες, παίζουν βασικό ρόλο, ελέγχοντας τη συμπεριφορά κυττάρων, οργάνων κι άλλων ιστών. Στα «σκουπίδια» αυτά, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, εντοπίζονται τέσσερα εκατομμύρια διακόπτες γονιδίων που ελέγχουν ποια και πότε χρησιμοποιούνται από τα κύτταρα, ενώ, όταν συμβαίνει αυτό, σπεύδουν να καθορίσουν τη χρήση. Δηλαδή αν θα μετατραπεί για παράδειγμα σε κύτταρο ήπατος ή νευρώνα.
Τα ευρήματα των επιστημόνων θα οδηγήσουν στην κατανόηση της διαδικασίας με την οποία οι μεταβολές στα μη γονιδιακά τμήματα του DNA συμβάλλουν στην πρόκληση σύνθετων ασθενειών και κατ΄επέκταση στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Πρακτικά ο επιστημονικός κόσμος έχει τώρα το κλειδί για να ερευνήσει την εμφάνιση νόσων όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος κι άλλες οι οποίες είναι δύσκολο να προβλεφθούν και πολλές φορές να θεραπευτούν. Ενδεικτικό είναι ότι οι ερευνητές επισημαίνουν στο «Nature», σε μια από τις δημοσιεύσεις τους χτες σε επιστημονικά περιοδικά, ότι οι διακόπτες γονιδίων στα «σκουπίδια» συνδέονται με την εμφάνιση νόσων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η Νόσος του Κρον.
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...! ΠΗΓΗ
COMMENTS