Μαζί με τον πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν, δίνουμε μεγάλη σημασία στη πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τα Εμβόλια, που λαμβάνει χώρα αυτή την εβδομάδα στο Αμπού Ντάμπι, με στόχο όλα τα παιδιά του πλανήτη να αποκτήσουν πρόσβαση στις ευεργετικές συνέπειες των εμβολίων.
Τα εμβόλια προστατεύουν τον άνθρωπο για μια ζωή.
Είναι μια από τις πιο οικονομικές επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε το κόσμο. Τα εμβόλια εξαφάνισαν την ευλογιά, «έσπρωξαν» την πολιομυελίτιδα στα όρια της εξαφάνισης και έσωσαν εκατομμύρια παιδιά από την ιλαρά, τη διφθερίτιδα, τον τέτανο κι άλλες θανατηφόρες ασθένειες. Χάρη κυρίως στη δύναμη των εμβολίων, ο αριθμός των παιδιών που πέθαιναν πριν την ηλικία των πέντε ετών μειώθηκε από 20 εκατομμύρια το 1960 σε 6.9 εκατομμύρια το 2009, παρά την μεγάλη αύξηση στο παγκόσμιο πληθυσμό.
Οι ασθένειες απομυζούν τη σημαντικότερη περιουσία μιας χώρας: την ενέργεια και το ταλέντο των ανθρώπων της. Είναι πολύ σκληρή απώλεια, ειδικά για τις πιο φτωχές χώρες που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην παγκόσμια οικονομία.
Όταν τα παιδιά είναι υγιή, οι οικογένειες είναι ελεύθερες από το βάρος της ακριβης ιατρικής φροντίδας, ώστε να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα στη διατροφή και την παιδεία. Τα υγιή παιδιά πάνε στο σχολείο πιο τακτικά, είναι πιο ικανά να διδαχθούν, γίνονται πιο παραγωγικοί ενήλικες. Μια νέα έρευνα δείχνει πως τα εμβόλια βελτιώνουν την γνωσιακή ανάπτυξη των παιδιών, αυξάνουν την παραγωγικότητα, συνεισφέροντας στην συνολική οικονομική ανάπτυξη ενός κράτους.
Ωστόσο, πάνω από 22 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά εμβόλια, σε αυτό που είναι δεδομένο για τους πολίτες χωρών με υψηλό εισόδημα. Αυτά τα παιδιά ζουν στις πιο φτωχές κι απομακρυσμένες κοινότητες, όπου ο κίνδυνος ασθενειών είναι υψηλότατος.
Ένα νεογέννητο σε μια χώρα με χαμηλά εισοδήματα έχει 18 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει πριν φτάσει την ηλικία των πέντε ετών, σε σχέση με ένα νεογέννητο σε μια χώρα με υψηλό εισόδημα. Ο τερματισμός αυτής της ανισότητας βρίσκεται στο επίκεντρο της μεγαλύτερης και πιο επιτυχημένης προσπάθειας κατά της φτώχειας στην ιστορία: των «Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας» (Millennium Development Goals).
Οι οκτώ Στόχοι υιοθετήθηκαν το 2000, όταν οι ηγέτες που συναντήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη, συμφώνησαν να μειώσουν στο μισό τη παγκόσμια φτώχεια και την πείνα, να πολεμήσουν τις αρρώστιες, να βελτιώσουν την ασφάλεια του πόσιμου νερού και της αποκομιδής σκουπιδιών, να επεκτείνουν τα προγράμματα εκπαίδευσης και να δώσουν περισσότερη δύναμη σε γυναίκες και κορίτσια. Έκτοτε, υπήρξαν εξαιρετικά σημαντικά επιτεύγματα, αλλά έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε και λιγότερες από 1.000 ημέρες δράσης μέχρι την προθεσμία του 2015.
Η αύξηση της παγκόσμιας κάλυψης εμβολιασμού θα επιταχύνει την πρόοδο για την επίτευξη των Στόχων αυτών και θα δημιουργήσει την ορμή για μια επιτυχημένη αναπτυξιακή ατζέντα και μετά το 2015. Η Παγκόσμια Διάσκεψη Υγείας, που εκπροσωπεί τα 194 κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υιοθετεί ένα κοινό όραμα: το πρόγραμμα «Δεκαετία Εμβολίων», με έναν κόσμο ελεύθερο από ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν μέσω των εμβολίων.
Η εξαφάνιση της πολιομυελίτιδας αποτελεί ένα ορόσημο στο δρόμο για την πραγματοποίηση του οράματος αυτού. Στη Παγκόσμια Διάσκεψη για τα Εμβόλια θα προταθεί ένα νέο, αναλυτικό σχέδιο, που θα δείξει σε όλη την υφήλιο το δρόμο για ένα κόσμο χωρίς πολιομυελίτιδα μέχρι το 2018. Το σχέδιο αυτό βαδίζει χέρι χέρι με τις υπόλοιπες προσπάθειές μας για αύξηση της κάλυψης εμβολιασμού εναντίον άλλων ασθενειών όπως η ιλαρά, η πνευμονία και ο ροταϊός.
Όντως, βλέπουμε πόσο τα ισχυρά συστήματα εμβολιασμού προστατεύουν τα κέρδη μας ενάντια στη πολιομυελίτιδα και παρέχουν την πλατφόρμα για να φτάσουν τα εμβόλια και η βασική υγειονομική περίθαλψη στις πιο ευάλωτες μητέρες και τα παιδιά της υφηλίου.
Αν πετύχουμε, στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας θα έχουμε σώσει πάνω από 20 εκατομμύρια ζωές, θα έχουμε προλάβει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο κρούσματα ασθενειών, θα έχουμε εξοικονομήσει σχεδόν 12 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από τα κόστη περίθαλψης. Και, καθ' όλη τη διαδικασία απελευθέρωσης των ανθρώπων από το βάρος των ασθενειών αυτών, θα έχουμε απελευθερώσει ένα τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό.
Οι «Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας» και το πρόγραμμα «Δεκαετία Εμβολίων» αποδεικνύουν πως επικεντρωμένοι παγκόσμιοι αναπτυξιακοί στόχοι μπορούν να επιτύχουν κάτι διαφορετικό. Δείχνουν τη δύναμη των συνεργασιών που φέρνουν κοντά τα Ηνωμένα Έθνη, τις κυβερνήσεις, την κοινωνία, τους οργανισμούς,τα ιδρύματα και τον ιδιωτικό τομέα.
Μέσα στις επόμενες 1.000 ημέρες, αλλά και ύστερα από αυτές, η πρόοδος μας θα μετρηθεί ως προς το τί ακριβώς καταφέραμε για να βελτιώσουμε τις ζωές των πιο φτωχών και ευάλωτων μελών της ανθρώπινης οικογένειας.
Ας αρχίσουμε την προσπάθεια αυτή δεσμευόμενοι ακόμη μια φορά στο κοινό όραμα ενός κόσμου όπου όλα τα παιδιά θα ξεκινήσουν τη ζωή τους προστατευμένα μέσω των εμβολίων. Η παρούσα γενεά θα μας ευχαριστεί - όπως και πολλές από τις επόμενες γενεές".
ΠΗΓΗ
COMMENTS