Ένας αρχαιολογικός χώρος δίπλα από το σταθμό του Ηλεκτρικού στο Μοναστηράκι με λίγες επισκέψεις, ήσυχος σε αντίθεση με το πλήθος που κατακλύζει τους γύρω δρόμους.
«Κτίσθηκε γύρω στο 132 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Αδριανό. Καταστράφηκε από τους Ερουλους (267 μ.Χ.) και στη συνέχεια ενσωματώθηκε στο υστερορρωμαϊκό τείχος. Επισκευάσθηκε από τον Ρωμαίο έπαρχο Ερκούλιο (412 μ.Χ.).
Τον 5ο αιώνα μ.Χ. στο μέσον της αυλής κτίσθηκε το τετράκογχο κτήριο παλαιοχριστιανικής εκκλησίας. Αφού αυτό καταστράφηκε στη συνέχεια κτίσθηκαν μια τρίκλιτη βασιλική (7ος αιώνας μ.Χ.) και μια μονόκλιτη (11ος αιώνας).
Επί Τουρκοκρατίας στην Βιβλιοθήκη του Αδριανού ήταν η έδρα του Τούρκου Βοεβόδα. Το 1835 κτίσθηκε ο Οθωνικός Στρατώνας στο χώρο του Βοεβοδαλικίου.»
Ήταν ένα επιβλητικό κτίριο. Το περιγράφει ο Παυσανίας:
«’Αδριανὸς δὲ κατασκευάσατο μὲν καὶ ἄλλα ’Αθηναίοις... τὰ δέ ἐπιφανέστερα ἑκατόν εἰσι κίονες φρυγίου λίθου. πεποίηνται δὲ καὶ ταῖς στοαῖς κατὰ τὰ αὐτὰ οἱ τοῖχοι. Καὶ οἰκήματα ἐνταῦθα ἐστιν ὀρόφῳ τε ἐπιχρύσῳ καὶ ἀλαβάστρῳ λίθῳ, πρὸς δὲ ἀγάλμασι κεκοσμημένα καὶ γραφαῖς. Κατάκειται δὲ ἐς αὐτὰ βιβλία.»
Σήμερα βέβαια λίγα πράγματα έχουν μείνει από το κτίριο με τους 100 κίονες από μάρμαρο Φρυγίας, τις αίθουσες με επίχρυσες οροφές, τους αλαβάστρινους τοίχους και τα αγάλματα.
Βλέπουμε ένα κομμάτι της πρόσοψης με κίονες χωρίς ραβδώσεις από πράσινο μάρμαρο Καρύστου που δίνει την άισθηση του μεγέθους της βιβλιοθήκης και ερείπια τριών χριστιανικών ναών στο εσωτερικό του με υλικά από το αρχαίο οικοδόμημα (ο τελευταίος ήταν και ο πρώτος μητροπολιτικός ναός της Αθήνας)
COMMENTS