Οι επιστήμονες που παρατηρούν τον Τιτάνα, το δορυφόρο με το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA έφτασαν την παρατήρησή τους ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας τον πρώτο τοπογραφικό χάρτη του Τιτάνα.
Χρησιμοποιώντας εικόνες ραντάρ που συλλέγονταν επί εννέα χρόνια από το Cassini, οι ερευνητές ήταν πλέον σε θέση να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ και να δημιουργήσουν τον πρώτο τοπογραφικό χάρτη του Τιτάνα.
Ο Ραλφ Λορενζ, μέλος της ομάδας του ραντάρ που χειρίζεται το Cassini στο ίδρυμα Τζον Χοπκινς δήλωσε: «Ο Τιτάνας έχει πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα με υγρά και αμμόλοφους, ωστόσο για να κατανοήσουμε αυτές τις διαδικασίες είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τις κλίσεις του εδάφους»
Ειδικότερα, η κατανόηση του έδαφος του συγκεκριμένου δορυφόρου μπορεί να αποκαλύψει πολλά για το δυναμικό κλιματικό σύστημα. Οπως συμβαίνει και με τη Γη, η ατμόσφαιρα του Τιτάνα αποτελείται κυρίως από άζωτο, αλλά τα υγρά και τα αέρια στην επιφάνεια του αποτελούνται κυρίως από μεθάνιο και άλλες οργανικές χημικές ουσίες που συμβάλλουν στην δημιουργία πολύπλοκων μορφών ζωής.
Μελετώντας τη σχέση μεταξύ ατμόσφαιρας και εδάφους, οι ερευνητές ελπίζουν να μάθουν περισσότερα σχετικά με την εξέλιξη της ζωής στα πρώιμα στάδια της και να εμπνεύσουν τους επιστήμονες να ασχοληθούν περισσότερο με τον θαυμαστό δορυφόρο του Κρόνου.
iefimerida.gr
COMMENTS