Η Chichen Itza στην χερσόνησο του Yucatan είναι η πιο διάσημη πόλη των Μάγια, αφού αποτελούσε το πολιτικό και οικονομικό κέντρο του πολιτισμού τους.
Τα διάφορα κτίσματα της πόλης αυτής από την η πυραμίδα των Κουκουλκάν και τον ναό Chac Mol, μέχρι την αίθουσα των χιλίων κολόνων και το πεδίο άθλησης των αιχμαλώτων, σώζονται ακόμα και σήμερα και είναι δείγματα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής.
"Chichen Itza" σημαίνει "στο χείλος του πηγαδιού των "Μάγων του Νερού" και πρόκειται για μία περιοχή γεμάτη από ναούς που είχαν σκοπό να εξευμενίζουν τους θεούς για να φέρουν νερό και εύφορα εδάφη. Οι ιερείς των Μάγια θυσίαζαν εκεί ανήλικα παιδιά ρίχνοντάς τα σε τρύπες ιερών σπηλιών, (γνωστές ως "cenotes"). Οι σπηλιές αυτές εκτός από πηγές νερού ήταν κατά πάσα πιθανότητα μια είσοδος στον κάτω κόσμο.
Θυσίαζαν μόνο νεαρά αγόρια!
Για αιώνες οι επιστήμονες θεωρούσαν πως τα θύματα των ανθρωποθυσιών των Αρχαίων Μάγια του Μεξικού, ήταν νεαρά παρθένα κορίτσια. Η ανακάλυψη όμως του αρχαιολόγου Guillermo de Anda, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα. Ως επικεφαλής σχετικής έρευνας που έγινε στο Πανεπιστήμιο Yucatan, ο De Anda συναρμολόγησε τα κόκαλα 127 οργανισμών που ανακαλύφθηκαν σε μια από τις ιερές σπηλιές της Chichen Itza. Το συμπέρασμα στο οποίο κατάληξε ήταν:
"Είναι δύσκολο να καθοριστεί το φύλο των σκελετών προτού να ωριμάσουν πλήρως, αλλά θεωρούμε πως τα πολιτιστικά στοιχεία από τη μυθολογία των Μάγια προτείνουν πως τα νεαρά θύματα θα πρέπει να ήταν αρσενικά. Συγκεκριμένα περισσότερο από το 80% ήταν πιθανά αγόρια μεταξύ των ηλικιών 3 και 11. Τα άλλα 20% ήταν συνήθως ενήλικα άτομα".
Τα θυσίαζαν ζωντανά!
Όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, τα παιδιά ρίχνονταν συχνά ζωντανά στους υγρούς τάφους τους παρακαλώντας το Θεό της βροχής Chaac. Και το ακόμη πιο ανατριχιαστικό ήταν πως σε ορισμένα από τα παιδιά είχε αφαιρεθεί με τελετουργία η σάρκα τους, ή είχαν διαμελιστεί τα σώματά τους πριν προσφερθούν στους Θεούς για θυσία.
"Θεωρούσαν πως οι Θεοί προτιμούσαν μικρά πράγματα και ειδικά ο Θεός της βροχής είχε τέσσερις αρωγούς που παρουσιάζονταν ως μικροσκοπικοί άνθρωποι. Έτσι τα παιδιά προσφέρονταν ως τρόπος άμεσης επικοινωνίας με το Θεό Chaac", πιστεύει ο de Anda.
COMMENTS