Αυτοαποκαλούμαστε κυρίαρχο είδος στον πλανήτη Γη, όμως από την αρχαιότητα ακόμη οι μύθοι μιλούσαν για όντα πανίσχυρα, τα οποία ζούσαν στο μοναδικό ανεξερεύνητο από τον άνθρωποχώρο του κόσμου μας : στο βυθό των ωκεανών. Πρόκειται για τα θαλάσσια τέρατα. Από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, το Κράκεν και το Λεβιάθαν, μέχρι τον Μόμπυ Ντίκ και τον Κθούλου, οι <<φύλακες>> αυτοί των θαλασσών στοίχειωναν για αιώνες τα όνειρα των ναυτικών, ενώ ταυτόχρονα διέγειραν τη φαντασία συγγραφέων και ποιητών.
<<There be dragons-Εκεί υπάρχουν δράκοντες>> έγραφαν οι χάρτες του Μεσαίωνα και της Αρχαιότητας για τις ανεξερεύνητες θαλάσσιες εκτάσεις, από όπου ελάχιστα πλοία κατόρθωναν να επιστρέψουν.
Σκύλλα & Χάρυβδη: το δίδυμο που σκοτώνειΣτην αρχαιοελληνική μυθολογία συναντώνται δύο από τα παλαιότερα θαλάσσια τέρατα, η Σκύλλα & η Χάρυβδη, για τα οποία γίνεται λόγος τόσο στην Οδύσσεια όσο και στο μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας. Τα δύο τέρατα φρουρούν τα στενά της Μεσσήνης, που χωρίζουν τη Σικελία από την ηπειρωτική Ιταλία. Η Σκύλλα είχε το πρόσωπο και το σώμα γυναίκας, αλλά από τα πλευρά της φύτρωναν έξι μακριοί λαιμοί σε καθέναν από τους οποίους στηριζόταν ένα σκυλίσιο κεφάλι. Διέθετε επίσης δώδεκα σκυλίσια πόδια και μια ουρά ψαριού. Η Χάρυβδη από την άλλη ρουφούσε τη θάλασσα καταβροχθίζοντας μ' αυτόν τον τρόπο πλοία ολόκληρα, και στη συνέχεια την ξερνούσε. Στους μύθους περιγράφεται σαν κητοειδές ον. Με τα δύο αυτά θηρία συναντήθηκαν οι Αργοναύτες και ο Οδυσσέας.
Κράκεν : το χταπόδι τιτάναςΈνα πλάσμα που το μέγεθός τουείναι ανάλογο με αυτό ενός νησιού και αποτελεί διασταύρωση ανάμεσα σε γιγάντιαίο χταπόδι , φάλαινα, ερπετό και οστρακοειδές! Πρόκειται για το Κράκεν, το οποίο συναντάται κυρίως στις παραδόσεις της Νορβηγίας και της Ισλανδίας. Το Κράκεν δεν έκανε τον κόπο να επιτεθεί στα πλοία όπως περιγράφουν οι μύθοι - μάλλον δεν τα αντιλαμβανόταν καν. Αρκούσε η ανάδυση και η κατάδυσή του. Το μέγεθός του ήταν τόσο μεγάλο, που δημιουργούσε δίνες ικανές να καταπιούν ακόμη και το μεγαλήτερο πλοίο.
Λεβιάθαν : το κτήνος των πρώτων ΧριστιανώνΤο όνομα Λεβιάθαν συναντάται πρώτη φορά σε έναν παλαιό μύθο της Χαναάν. Είναι το όνομα ενός τρομερού τέρατος, το οποίο πολεμάει και σκοτώνει ο θεός Χαντάτ. Στη χριστιανική παράδοση, ο Λεβιάθαν είναι εκπρόσωπος του κακού : ενός κακού που σχετίζεται με το υγρό στοιχείο. Μερικοί σχολιαστές της Βίβλου θεωρούν οτί ο Λεβιάθαν αντιπροσωπεύ τις δυνάμεις του χάους, οι οποίες βασίλευαν στο σύμπαν πρίν ο Θεός δημιουργήσει τον κόσμο μας.
(πηγή περιοδηκό Mystery τεύχος 32)
(πηγή περιοδηκό Mystery τεύχος 32)
COMMENTS