Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται με αμείωτους ρυθμούς, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στο να δημιουργήσουμε ένα νέο, ψηφιακό κόσμο στον οποίο θα μπορούμε να κάνουμε τις σκέψεις μας «πραγματικότητα»
Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Oculus Rift. Πρόκειται για τα πρώτα, προσιτά στον κόσμο, υψηλής ποιότητας στερεοσκοπικά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας.
Οι συνηθισμένες αντιδράσεις των χρηστών τους είναι ενθουσιασμός, δυσπιστία αλλά και μια ήπια σύγχυση σχετικά με τις φωνές στο δωμάτιο, λόγω της τάσης του εγκεφάλου να νομίζει ότι ανήκει στον εικονικό χώρο.
Αν όμως το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να μπερδευτεί τόσο εύκολα και να αποδεχτεί μία νέα πραγματικότητα μέσα σε λίγα λεπτά, φαίνεται ότι δεν είμαστε πολύ μακριά από την δημιουργία ενός νέου ψηφιακού κόσμου, τόσο αληθοφανή και σαγηνευτικό που μπορεί πολύ εύκολα να «ξεχαστούμε» μέσα του.
Βέβαια, ένα ζευγάρι στερεοσκοπικών γυαλιών δεν είναι ικανό να μας εντάξει σε ένα ηλεκτρονικό κόσμο, άλλα σε συνδυασμό με την εξελίξιμη τεχνολογία BCI (brain-computer interface) θα μπορούσε να γίνει.
Η ιδέα της διεπαφής του ανθρώπινου εγκεφάλου με τον υπολογιστή (BCI) μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως επιστήμονες πειραματίζονται με τέτοιου είδους θέματα από τη δεκαετία του 1970.
Το αποτέλεσμα των πειραμάτων είναι εντυπωσιακό. Άνθρωποι και ζώα που δοκίμασαν την νέα αυτή τεχνολογία, μπόρεσαν να δημιουργήσουν αντικείμενα, παιχνίδια αλλά ακόμη και ένα δικό τους τρισδιάστατο περιβάλλον μόνο με τη σκέψη τους.
Φανταστείτε λοιπόν ένα συνδυασμό του Oculus Rift, του BCI, του διαδικτύου και ενός κατάλληλου λογισμικού. Θα μπορούσαμε, θεωρητικά, να δημιουργήσουμε και να ελέγχουμε ένα είδωλο σε ένα εικονικό κόσμο, το οποίο θα πλοηγείται μέσω της σκέψης μας και θα «συζεί» με άλλα είδωλα, διαφορετικών ανθρώπων.
Όποιοι έχουν παίξει video games αρκεί να σκεφτούν τον εαυτό τους ως πρωταγωνιστή για να καταλάβουν τη νέα αυτή τεχνολογία.
Μέσα από μια νευρική διεπαφή, μπορεί ακόμη και να είμαστε σε θέση να βιώσουμε διέγερση των αισθήσεών μας. Προσθέστε αυτή τη διάσταση και δεν υπάρχει ουσιαστικά τίποτα που να διαχωρίζει τον εικονικό κόσμο και την πραγματικότητα που βιώνουμε ακριβώς αυτή τη στιγμή.
Δεν είναι γνωστό πότε θα μπορέσουν τα τεχνικά μας μέσα να υποστηρίξουν αυτό το συνδυασμό τεχνολογιών, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι πολλές διάσημες εταιρίες όπως η Samsung, η Sony και η Google έχουν ήδη αρχίσει να ασχολούνται με BCI τεχνολογίες για να δημιουργήσουν ένα νέο τρόπο ψυχαγωγίας.
Σίγουρα, κάτι τόσο διαφορετικό και αληθοφανές κρύβει πολλούς κινδύνους, αλλά πόσο πιο επικίνδυνο μπορεί να γίνει από το ανεξέλεγκτο διαδίκτυο;
iefimerida.gr
COMMENTS