1
Με την πρώτη ματιά, το τελευταίο εύρημα της NASA θυμίζει… γιγάντια τσιχλόφουσκα. Πρόκειται για τον πλανήτη GJ 504b, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, ο οποίος είναι, σύμφωνα με τη Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ, τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον Δία. 

«Είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί η δημιουργία του, με βάση το υπάρχον μοντέλο σχηματισμού πλανητών», τόνισε ο Markus Janson, μέλος της ομάδας που ανακάλυψε τον GJ 504b. «Η ανακάλυψή του οδηγεί σε επανεκτίμηση των εναλλακτικών θεωριών για τη δημιουργία πλανητών ή πιθανώς την επανεξέταση ορισμένων πτυχών της», πρόσθεσε.

Η σχετικά μικρή «ηλικία» του πλανήτη και το ηλιακό του σύστημα απασχολούν τη NASA, σύμφωνα με άλλο μέλος της ομάδας που τον ανακάλυψε, τον Michael McElwain. Ο ίδιος τόνισε πως είναι η ηλικία του που ευθύνεται για το φούξια χρώμα του, σύμφωνα με την ιστοσελίδα weather.com.

Σύμφωνα με τον ΜcElwain, ο ήλιος του GJ 504b είναι ηλικίας 160 εκατομμυρίων ετών, κάτι που δείχνει πως το ηλιακό του σύστημα, και κατ’ επέκταση και ο ίδιος, ακόμα αλλάζει.

Η μελέτη των αλλαγών αυτών μπορεί να οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις σχετικά με το σχηματισμό πλανητών αλλά και σχετικά με το μέλλον του δικού μας ηλιακού συστήματος.

«Ο ήλιος μας έχει διανύσει το μισό της παραγωγικής ως προς την ενέργεια ζωής του ενώ ο GJ 504 βρίσκεται στο ένα τριακοστό της ηλικίας του», πρόσθεσε ο McElwain. «Η μελέτη αυτών των συστημάτων είναι σαν να μελετάμε τη νεανική ηλικία του δικού μας ηλιακού συστήματος».

Δημοσίευση σχολίου Blogger

  1. «Η μελέτη αυτών των συστημάτων είναι σαν να μελετάμε τη νεανική ηλικία του δικού μας ηλιακού συστήματος». Αυτη η αισιοδοξία των αστρονόμων να νομίζουν οτι μπορούν να εξηγήσουν τι εγινε πριν 160 εκατομμύρια χρόνια (και μάλιστα οτι είναι σαν αυτό που έγινε πριν 4,5 ή 13,77 δισεκατομύρια γήινα έτη) είναι πέρα από τα όρια της φαντασιας. Πάντα ήταν, διότι μόνο έτσι μπορεί να υπάρχει αυτό το είδος "επιστημόνων". Οι χαρακτήρες τους και η διαδικασια έχουν κοινά στοιχεία..... Πρωτα "φουσκώνουν" από ικανοποίηση οτι αυτοί μπορούν να βρουν την εξήγηση. Μετα φανταζονται μια διαδικασία κατα 90% φανταστική στηριζόμενη σε 10% πραγματικά δεδομένα. Μετα προβάλλουν το 10% γνωστά και αποσιωπούν το υπόλοιπο 90% άγνωστα δεδομένα ή γεμίζουν τα "κενά" παρουσιάζοντας αυθαίρετα συμπληρώματα. Εμεις που δε γνωρίζουμε κυριολεκτικά τίποτα, ακούμε το 10% και βαπτίζουμε "επιστήμη" την όλη διαδικασία. Για να το πω πιο απλά: Ο Ιούλιος Βερν ήταν πολύ καλύτερος από όλους αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top