Με το τέλος της Πανσελήνου, εντυπωσιακές αλλαγές προβλέπονται στο αστρικό στερέωμα αυτή την εβδομάδα, δίνοντας στους λάτρεις της αστρονομίας μοναδικές ευκαιρίες για παρατήρηση. Ας δούμε λοιπόν τα αστρονομικά φαινόμενα της εβδομάδας:
Η Σελήνη και το «μάτι» του Ταύρου
Αν κοιτάξτε ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν από την αυγή της Τετάρτης 28 Αυγούστου, θα δείτε το τελευταίο κομμάτι του φεγγαριού να συναντά το φωτεινό πορτοκαλί αστέρι πορτοκαλί Αλντεμπαράν. Συμβολίζοντας το «μάτι του Ταύρου», το Αλντεμπαράν βρίσκεται 65 έτη φωτός μακριά από τη Γη και είναι ένα κόκκινο αστέρι γίγαντας που είναι πάνω από 40 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο μας.
Ο Δίας συναντά τη Σελήνη
Αν κοιτάξτε στα ανατολικά του ουρανό λίγο πριν το ξημέρωμα του Σαββάτου 31 Αυγούστου θα δείτε τον Δία αριστερά του μισοφέγγαρου. Ο γίγαντας φυσικού αερίου θα εμφανίζεται τώρα ως το πιο λαμπρό αστέρι στα ανατολικά του ουρανού και το κοσμικό ζεύγος θα είναι ορατό με γυμνό μάτι ή και με κιάλια.
Aurigids – Οι κομήτες του Ηνίοχου
Με μία νέα βροχή κομητών θα υποδεχθούμε το Φθινόπωρο, αφού, λίγο πριν την αυγή της Κυριακής 1ης Σεπτεμβρίου, θα κάνουν το πέρασμά τους οι Aurigids, που ονομάζονται έτσι γιατί φαίνεται να προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Ηνίοχου (Auriga) στον ουρανό, κοντά στον Περσέα. Κατά μέσο όρο, αυτή η ετήσια βροχή μετεωριτών δεν παράγει περισσότερο από 50 με 10 διάττοντες αστέρες ανά ώρα, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και τους δεκάδες ανά ώρα.
Πλανητικό Τρίγωνο
Μετά την παρακολούθηση των Aurigids, τα ξημερώματα της Κυριακής αν κοιτάξετε προς το φεγγάρι, θα δείτε τον Δία και τον Άρη να σχηματίσουν ένα τριγωνικό σχήμα με την ημισέληνο στο μεταξύ. Ο σχηματισμός αυτός θα φαίνεται καλύτερα περίπου 30 λεπτά πριν βγει ο Ήλιος, χαμηλά στα ανατολικά του ουρανού.
iefimerida.gr
COMMENTS