Το ελικόπτερο Abydos (γνωστό και ως υποβρύχιο Abydos, Abydos αεροπλάνα, Abydos UFO κ.τ.λ) είναι ένας ψευδοεπιστημονικός μοντέρνος μύθος ο οποίος έχει εξαπλωθεί ραγδαία μέσω του Διαδικτύου σχετικά με την μοναδική εμφάνιση μιας εκ νέου σκαλιστής επιγραφής στο νεκροθάλαμο του ναού του Seti I στο Abydos, Egypt. Υποστηρίζεται ότι αυτό το σκάλισμα απεικονίζει διάφορες high-tech και/ή εξωγήινες τεχνολογίες, όπως υποβρύχια, αεροπλάνα τζετ και αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα, και έτσι δη ιουργούνται οι θεωρίες ότι ο Αρχαίος αιγυπτιακός πολιτισμός ήταν είτε επηρεασμένος είτε ιδρύθηκε από εξωγήινους ή Άτλαντες.
Ο ναός χτίστηκε κατά την διάρκεια της 19ης Δυναστείας της αρχαίας Αιγύπτου. Χτίστηκε ως κενοτάφιο και νεκροθάλαμος για τον Seti I, συνδέοντας τον με την λατρεία του Όσιρις, που είχε σημαντική παρουσία στο Abydos, και ο ναός διαθέτει ολόκληρο ένα διακεκριμένο θέμα με τον Όσιρις, μολονότι άλλες θεότητες, καθώς και ο ίδιος ο Seti I, λατρεύονταν εδώ. Ο ναός δεν είχε ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια ζωής του Seti I, και ολοκληρώθηκε από τον γιο του, Ramesses II, στην αρχή της βασιλείας του τελευταίου. Το έργο του Ramesses II ήταν κατώτερο από αυτό του πατέρα του, και είναι εύκολο να κατανοηθεί, ακόμα και χωρίς την ανάγνωση των επιγραφών του ναού. Ως αποτέλεσμα αυτής της πρόχειρης εργασίας, κάποιες από τις επιγραφές ξανά σκαλίστηκαν, χαράχτηκαν βιαστικά χρησιμοποιώντας ασβεστοκονίαμα, ή ακόμα απλά σοβατίστηκαν και νέες επιγραφές χαράχτηκαν στη συνέχεια, τα οποία μέσα στις χιλιετίες κατέρρευσαν ή ξεράθηκαν πέφτοντας από τους λίθους.
Εσωτερικό του ναού του seti I
Η ύπαρξη αυτών των περιγραφών χρησιμοποιείται για να "αποδείξει" ότι τέτοιου είδους τεχνολογία ήταν γνωστή στους αρχαίους πολιτισμούς , η οποία στη συνέχεια χρησιμοποιείται συχνά ως "απόδειξη" για εξωγήινη και/ή Ατλάντεια εμπλοκή στην πρόωρη ανάπτυξη των αρχαίων πολιτισμών. Αιγυπτιολόγοι απορρίπτουν τέτοιου είδους ισχρυσμούς.
Μόνο δύο ή τρεις φωτογραφίες των επιγραφών κυκλοφορούν γενικά για να υποστηρίξουν την επιχειρηματολογία του “ Ελικόπτερου Abydos ”΄. Μια από αυτές φαίνεται να έχει ψηφιακά "καθαριστεί" . Αυτό από μόνο του έχει τραβήξει αρκετά βλέμματα στον ακαδημαϊκό χώρο, και η χαμηλή ανάλυση των εικόνων που παρέχονται ως "απόδειξη" ουδόλως επηρεάζει όσους ασχολούνται με ακαδημαϊκούς προβληματισμούς πάνω σε δημιουργικές ερμηνείες της αιγυπτιακής ιστορίας. Η ίδια η επιγραφή είναι πράγματι στις σκοτεινές κοιλότητες κοντά στην οροφή του ναού, και είναι στη πραγματικότητα σχεδόν αδύνατον να την δεις με οποιοδήποτε βαθμό διαύγειας από το έδαφος.
COMMENTS