Το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας είναι πιθανό να λύσει ένα τροπικό φρούτο με μοναδικές ιδιότητες. Ο «ήρωας» ονομάζεται αρτόδεντρο και ενώ εξωτερικά μοιάζει με ένα οποιοδήποτε άλλο φρούτο, στην πραγματικότητα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό.
Πρόκειται για ένα είδος φυτού που οπτικά θυμίζει φραγκοσυκιά, ωστόσο στη γεύση του είναι σαν βραστή πατάτα ή ψωμί, ιδιότητα από την οποία πήρε και το όνομα του.
Το αρτόδεντρο είναι ένα ψηλό δέντρο που μεγαλώνει στις τροπικές περιοχές όπως η Χαβάη, η Σαμόα, και η Καραϊβική. Είναι πλούσιο σε ενέργεια από τους υδατάνθρακες, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και διαθέτει περισσότερο κάλιο από 10 μπανάνες μαζί.
Πώς όμως αυτό το τροπικό φρούτο θα μπορούσε να σώσει τον κόσμο από την πείνα; Σύμφωνα με τον Εθνικό Τροπικό Βοτανικό Κήπο ( NTBG ) , πάνω από το 80 % των υποσιτισμένων του κόσμου ζουν σε τροπικές ή υποτροπικές περιοχές, ακριβώς το είδος του περιβάλλοντος που είναι ιδανικό για την καλλιέργεια αρτόδεντρων. Αυτά τα δέντρα είναι πολύ εύκολο να διατηρηθούν και μπορούν να προσφέρουν μια αφθονία φρούτων για δεκαετίες .
Οργανώσεις όπως η Global Breadfruit καιτο Ινστιτούτο Breadfruit NTBG είναι αφιερωμένες στην προώθηση του συγκεκριμένου φρούτου και την εξάπλωση του σε σε περιοχές του κόσμου που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
«Κάθε φορά που φυτεύουμε ένα από αυτά τα δέντρα, είναι ένα βήμα προς την καταπολέμηση της πείνας στην εκάστοτε χώρα» δήλωσε ο Τζος Σνάιντερ γεωπόνος και συνεργάτης στην Global Breadfruit
Ο Σνάιντερ έχει ασχοληθεί με τη βοτανολογία καισυνεργάζεται με το Ινστιτούτο Breadfruit στη Χαβάη για να αναπαράγει αρτόδεντρα και να τα εξάγει σε μερικές από τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου. Τα μαγικά αυτά φρούτα έχουν ήδη εισαχθεί στην Αϊτή, όπου τα αρτόδεντρα που φυτεύτηκαν πρόσφατα ταΐζουν τουλάχιστον 1.000 ορφανά κάθε μέρα .
Το φρούτο των αρτόδεντρων επίσης γνωστό ως Ούλου, είναι βασικός πυλώνας στη διατροφή της Χαβάης και της Πολυνησίας για αιώνες. Ενας αρχαίος μύθος από τη Χαβάη αφηγείται την ιστορία του θεού Κου, ο οποίος λέγεται ότι έσωσε την οικογένειά του από την πείνα θάβοντας τον εαυτό του στο έδαφος και παράγοντας έτσι το αρτόδεντρο. Τώρα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ελπίζουν ότι η θυσία του θεού Κου θα προσφέρει μία βιώσιμη λύση για όλη την ανθρωπότητα.
COMMENTS