1936 : Ο τελευταίος "Τίγρης της Τασμανίας" (θυλακίνη) πεθαίνει στο ζωολογικό κήπο του Hobart.
Μισός λύκος, μισός τίγρης, και κάτι από καγκουρό, ο Thylacinus cynocephalus είχε ένα γενεαλογικό δέντρο που χανόταν στα βάθη του Μειόκαινου ( 4 εκατομμύρια χρόνια για τον "σύγχρονο" τίγρη της Τασμανίας).
Ήταν πολύ διαδεδομένο είδος στην Αυστραλία και τη Νέα Γουινέα, αλλά οι γεωλογικές και κλιματικές αλλαγές τον περιόρισαν στην Τασμανία.
Μην έχοντας τρόπους διαφυγής έξω από το νησί, έπεσε θύμα της δαιμονοποίησής του και δεν μπόρεσε να επιβιώσει από το συστηματικό κυνήγι που του έγινε.
Από τότε που έχασε ο ζωολογικός κήπος του Beaumaris τον τελευταίο του "τίγρη", το είδος αυτό θεωρείται ότι έχει εκλείψει.
Βρετανοί κρυπτοζωολόγοι κάνουν την ανατροπή υποστηρίζοντας ότι η τίγρης της Τασμανίας, γνωστή ως θυλακίνη, είναι ακόμα ζωντανή.
Το κέντρο κρυπτοζωολογίας Centre for Fortean Zoology (CFZ) λειτουργεί σε ένα αγρόκτημα στο Ντέβον της Αγγλίας.
Επιθεωρητές του κέντρου έχουν μεταβεί το τελευταίο διάστημα στην Τασμανία για να αναζητήσουν το εξαφανισμένο ζώο και, όπως υποστηρίζουν, έχουν ήδη βρει αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη της τίγρεως σε απομακρυσμένες περιοχές στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, οι κρυπτοζωολόγοι τονίζουν πως έχουν μιλήσει με αρκετούς αξιόπιστους μάρτυρες, ενώ βρήκαν περιττώματα ζώου που θα μπορούσαν να ανήκουν στην εξαφανισμένη τίγρη.
Τα περιττώματα έχουν σταλεί σε εργαστήριο για ανάλυση.
«Τα περιττώματα είναι αρκετά μεγάλα για να ανήκουν σε διάβολο της Τασμανίας, ενώ δεν μπορεί να προέρχονται από σκύλο. Τι να κάνει ο σκύλος εκεί; Πρόκειται για μια πολύ απομακρυσμένη περιοχή», δήλωσε ο Richard Freeman, διευθυντής του οργανισμού.
Ζωγραφική και γλυπτική των Αβοριγίνων σε σπηλιές της Τασμανίας.
Ο Freeman εκτιμά πως έχει επιβιώσει ένας λογικός πληθυσμός τίγρεων της Τασμανίας, μεγαλύτερος από τους ρινόκερους της Ιάβας που παγκοσμίως, σύμφωνα με τη WWF, δεν ξεπερνούν τους 35.
Μάλιστα επικαλείται αναφορές μαρτύρων που έχουν δει την τίγρη της Τασμανίας και όπως επισημαίνει τα περιθώρια λάθους είναι μικρά, αφού πρόκειται για ζώο που ξεχωρίζει, με λωρίδες στο πίσω μέρος του σώματός του, άκαμπτη ουρά και περίεργη κίνηση.
Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί πατημασιές του ζώου ο ερευνητής το απέδωσε στο βραχώδες έδαφος.
Οι τίγρεις της Τασμανίας κυνηγήθηκαν μέχρι θανάτου από τους Ευρωπαίους αποίκους που φοβούνταν ότι τα ζώα θα επιτίθεντο στα κοπάδια τους.
Σημειώνεται ότι πριν την τίγρη της Τασμανίας οι Βρετανοί κρυπτοζωολόγοι αναζητούσαν το Γέτι των Ιμαλαΐων και έναν μυστηριώδη χιμπατζή από την Ινδονησία που περπατά στα δυο πόδια.
COMMENTS