Εύκολα μπορεί κάποιος να παρατηρήσει την αλληλένδετη, σχεδόν σαγηνευτική σχέση του ανθρώπου με τα τέρατα.
Δεν υπάρχει μυθολογία που να μην γίνεται αναφορά σε τερατόμορφα όντα. Είτε αυτά είναι ανθρωπόμορφά είτε ζωόμορφα. Άλλοτε με υπερφυσικές δυνάμεις και άλλοτε όχι. Για άλλη μια φορά η σχέση του ανθρώπου μ’ αυτό που θεωρούμε τώρα μεταφυσικό – τότε εντελώς φυσικό- είναι εξαιρετικά εξαρτημένη.
Θεότητες με κεφάλια ζώων, Γοργόνες, Κένταυροι, δράκοι, τέρατα που αφαιμάζουν ζώα, βρικόλακες, νεραίδες, λυκάνθρωποι … και αμέτρητα ακόμα άλλα.
Όσο κι αν δε το φανταζόμαστε ή δε το συνδέουμε άμεσα μέσα στο μυαλό μας. Τα τέρατα έχουν ακόμα μεγάλο ρόλο στην σύγχρονη πραγματικότητα.
Άπειρες μαρτυρίες, αμέτρητο φωτογραφικό υλικό, αρκετά videos… όμως αποδείξεις που αναγνωρίζονται από την επιστημονική κοινότητα λιγοστές.
Ανά τον κόσμο υπάρχουν διάφοροι μύθοι για τα κατά τόπους τέρατα.
Στο άρθρο αυτό θα γίνει προσπάθεια προσεγγίσεις, ενός εξ αυτών.
Λίγο πολύ όλοι έχουμε ακούσει αναφορές γι’ αυτό.
Δεν είναι άλλο από το τέρας του Λοχ Νες, το ονομαζόμενο και ως Νέσι.
Κάπου εδώ θέλω να τονίσω πως η Νέσι δεν είναι η μοναδική αναφορά υδρόβιου τέρατος.
Η πρώτη αναφορά για ένα τέρας στο εσωτερικό της λίμνης έγινε το 565 μ.Χ .
Οι πρώτοι μάρτυρες του τέρατος είναι ο ιεραπόστολος άγιος Κολούμπα και ο μαθητής του.
Όταν ο τελευταίος προσπάθησε να περάσει την λίμνη το τέρας εμφανίστηκε με σκοπό να του επιτεθεί. Τότε ο ιεραπόστολος διέταξε με βροντερή φωνή το τέρας να κάνει πίσω αφήνοντας τον μοναχό… και εκείνο υπάκουσε.
Άσχετα από το αν η παραπάνω ιστορία είναι πραγματική ή είναι μια παραβολή που εξυμνεί την δύναμη του Χριστιανισμού, αυτό που κάνει εντύπωση εκ πρώτης όψεως είναι πως το τέρας μέσα στο διάστημα των 15 αιώνων δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά ή για να τεθεί πιο ορθά δεν υπήρξε ποτέ επίσημη μαρτυρία για την εμφάνισή του.
Με εξαίρεση κάποιο είδος φυκιού που κρίνετε ως ένας από τους – αν όχι ο μοναδικός- μακροβιότερος οργανισμός ,είναι γνωστό πως κανένας έμβιος οργανισμός δε μπορεί να ζήσει τόσα πολλά χρόνια. Όπως θα έπρεπε να είναι η ηλικία της Νέσι ( εμφανίστηκε τον 6ο μ.Χ αιώνα )
Από την μία αυτή η παραδοχή είναι ένα σημαντικό επιχείρημα που ενισχύει την άποψη πως η Νέσι δεν υπάρχει, αφού είναι αδύνατον να ζει στην ηλικία που φυσιολογικά θα έπρεπε να ναι… από την άλλη όμως, άνθρωποι που πιστεύουν στην ύπαρξή της, υποστηρίζουν πως το γεγονός αυτό είναι μια ακράδαντη απόδειξη πως η Νέσι του τότε με την Νέσι του τώρα δεν είναι το ίδιο «τέρας» ….
Πράγμα που πάει να πει ότι υπάρχουν πολλά παραπάνω από ένα τέτοια πλάσματα, στην λίμνη. Κάπου εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η έκταση και το βάθος της λίμνης είναι τεράστια.
Η επόμενη μαρτυρία μετά τον 6ο μ.Χ αιώνα , έρχεται το 1933 όταν η εφημερίδα Inverness Courier αναφέρει ένα ζευγάρι που υποστήριξε πως είδε το τέρας. Η μορφή πλέον της Νέσι γίνεται πιο συγκεκριμένη και είναι φανερό πως μοιάζει με ένα είδος δεινόσαυρου (Πλησιόσαυρος) . Η τοπική κοινωνία όπως ήταν ευνόητο, αναστατώθηκε. Και το θέμα δεν άργησε να πάρει εθνικές διαστάσεις .
Η επιστήμη αξιολόγησε την μαρτυρία ως μη έγκυρη.
Καιρό αργότερα το ζευγάρι θα παραδεχτεί πως η περιγραφή του συμβάντος ήταν υπερβολική.
Τον Απρίλιο του 1934 είδε το φως της δημοσιότητας η πρώτη φωτογραφία της Νέσι, τραβηγμένη από τον στρατιωτικό ιατρό Ρόμπερτ Ουίλσον. ( γνωστή και ως φωτογραφία του χειρούργου).
Οι επιστήμονες τότε έκριναν πως το στοιχείο που είχαν στα χέρια τους ήταν αληθινό.
Όμως το 1994 ο ίδιος ο γιος του Ρόμπερτ Ουίλσον παραδέχτηκε πως η φωτογραφία ήταν πλαστή και αποτελεί καθαρά ένα δημιούργημα του πατέρα του.
Όμως πια ο παροξυσμός για την Νέσι έχει ήδη ξεκινήσει. Το κράτος δαπανά μεγάλα ποσά αφιερωμένα στην έρευνα για το τέρας. Παρατηρητήρια όχι μόνο επιστημόνων αλλά και ιδιωτών στήνονται στις όχθες της λίμνης. Αστυνομικές αναφορές που ζητούν εκπαιδευμένο προσωπικό, καθώς ένα μυστήριο πλάσμα τρομοκρατεί τους τουρίστες, κάνουν απόλυτα βέβαιη την ύπαρξη της Νέσι.
Παρ’ όλη την κινητικότητα όμως, κανένα ατράνταχτο στοιχείο δεν εμφανίστηκε.
Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω οι ερευνητικές εκστρατείες ήσαν πολλές.
Κάποιες από τις έρευνες αυτές, δίνουν στοιχεία για «σκιές» για «προεξέχοντα πτερύγια» ή για «φιγούρες που κολυμπούν σε μεγαλύτερο βάθος από τα ψάρια».
Δυστυχώς όμως το βαλτώδες στρώμα βυθού της λίμνης, δεν βοηθάει τους ερευνητές να συλλέξουν πιο αξιόπιστα στοιχεία.
Το κενό αυτό των ερευνών δίνει πάτημα στους οπαδούς της Νέσι να υποστηρίξουν πως οι πάρα πολλές υπόγειες σήραγγες είναι σύμμαχοί της και την βοηθούν να ξεφύγει κατά κάποιον τρόπο την ανίχνευσή της.
Στις σήραγγες στηρίζετε ακόμα μια «φήμη» που σχετίζετε άμεσα με την «κούφια Γη» και την ύπαρξη ζωής στα εσωτερικά της στρώματα ( ένα θέμα που εν καιρώ θα αναλυθεί ).
Κάπου εδώ δεν μπορώ να μην αναφέρω το ίσως μοναδικό ισχυρό στοιχείο που είναι θετικό ως προς την ύπαρξη της Νέσι.
Tim Dinsdale
Είναι το μονόλεπτο video του Tim Dinsdale, ο οποίος αν και αφιέρωσε σχεδόν την ζωή του στην εύρεση του τέρατος, αφού είχε συμμετάσχει σχεδόν σε 60 έρευνες, κατάφερε να κινηματογραφήσει μόνο την πλάτη του τέρατος λίγο πριν καταδυθεί.Το video αυτό αν και στην αρχή κρίθηκε ως πλαστό, με μετέπειτα δοκιμές οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι εν τέλει το video είναι αυθεντικό και πως δεν πρόκειται κάποιο πλεούμενο όχημα ή στημένο τέχνασμα.
Παρά το γεγονός πως τα στοιχεία της ύπαρξης δεν είναι ισχυρά, αυτό δεν εμποδίζει την περιοχή να έχει μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο τουριστικό προορισμό με τεράστια ποσά εσόδων. Και η Νέσι από ένα θρυλούμενο τέρας να έχει γίνει μασκόπ της περιοχής… από διαφημιστικούς καταλόγους, στολές και ονόματα τοπικών εδεσμάτων ως και παιχνίδι σε παιδικές χαρές. Αναγκαστικά η άποψη ότι οι κάτοικοι χρησιμοποιούν ή ακόμα και ενισχύουν τον μύθο του τέρατος για την διαφήμιση της περιοχής πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.
Η επίσημη επιστημονική άποψη για το θέμα είναι πως κανένα τέρας δεν ζει στο βυθό της λίμνης. Οι μαρτυρίες δικαιολογούνται ως ένα εντελώς φυσικό και συνάμα εξαιρετικά σπάνιο «τρικ» που δημιουργεί η παλίρροια.
Έρευνες του εθνικού ωκεανογραφικού κέντρου της Μεγάλης Βρετανίας έδειξαν πως η έλξη του Ήλιου και της Σελήνης είναι τόση, που ανασηκώνουν την επιφάνεια της λίμνης περίπου 1,5 χιλιοστό. Οι επιστήμονες συμπληρώνουν πως αν κάποιος γίνει μάρτυρας του φαινομένου αυτού ενώ βρίσκεται σε κάποια απόσταση, χωρίς να γνωρίζει, αντιλαμβάνεται πως κάτι κινείται εντός των υδάτων.
Μέχρι να είμαστε στην θέση όχι μόνο να ερευνήσουμε τον βυθό της λίμνης και τα σπήλαια αυτής αλλά και να τα χαρτογραφήσουμε, πάντα θα υπάρχει ένα παράθυρο που μέσα από αυτό η Νέσι θα μας κοιτά.
Λόγω έλλειψης αξιόπιστων στοιχείων και ενδείξεων που να μπορούν να στηρίξουν την ύπαρξή της, η Νέσι θα εξακολουθεί να θεωρείται ένας κερδοφόρος μύθος.
Το φαινόμενο κρίνεται μη μεταφυσικό.
Σαραβάνος Μιχαήλ
Υπόθεση 130506-Χ2
COMMENTS