Τα όνειρα αποτελούν ακόμη και σήμερα ένα μυστήριο για τους επιστήμονες, καθώς δεν έχουν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν πλήρως τη σημασία και τη λειτουργία τους.
Ξέρουμε ότι πηγάζουν από αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία και οι ερευνητές πιθανολογούν γιατί, όμως όσα λέγονται είναι περισσότερο θεωρίες παρά δεδομένα.
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά σε όσα ΣΙΓΟΥΡΑ γνωρίζουν οι επιστήμονες για τα όνειρα.
1. Βλέπουμε όνειρα όλη τη νύχτα
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα όνειρα εμφανίζονται κατά το στάδιο του ύπνου που
ονομάζεται REM. Αυτό όμως δεν ισχύει, καθώς ονειρευόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, απλώς τα όνειρα κατά τη φάση REM είναι πιο έντονα.
2. Τα έντομα και τα ψάρια δεν περνούν από τη φάση REM
Όλα τα θηλαστικά, τα ερπετά και ορισμένα πουλιά εκδηλώνουν το στάδιο REM του ύπνου και επομένως είναι πολύ πιθανό να βλέπουν και όνειρα όπως εμείς.
3. Είναι πιο πιθανό να μη θυμόμαστε το όνειρο αν χτυπήσει το ξυπνητήρι
Ο καλύτερος τρόπος για να θυμόμαστε τα όνειρά μας είναι να ξυπνάμε γλυκά και αργά, χωρίς το διεισδυτικό ήχο του ξυπνητηριού. Όμως δεν πρέπει να προσπαθούμε υπερβολικά να συγκρατήσουμε τις τελευταίες εικόνες που είχαμε στο μυαλό μας πριν ξυπνήσουμε γιατί έτσι το όνειρο θα χαθεί για πάντα.
4. Ο εγκέφαλος όσων θυμούνται τα όνειρά τους λειτουργεί διαφορετικά
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η δραστηριότητα που παρατηρείται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου (κροταφοβρεγματική σύνδεση) καθορίζει αν θα συγκρατήσουμε στη μνήμη μας τα όνειρα που είδαμε.
5. Το σώμα αντιδρά στα όνειρα σαν να είμαστε ξύπνιοι
Τα συναισθήματα που επικρατούν σε ένα όνειρο παραμένουν και αφού ξυπνήσουμε. Η εμπειρία του ονείρου καταγράφεται στο σώμα και τον εγκέφαλο όπως μια εμπειρία της πραγματικής ζωής. Εκτός από τα συναισθήματα, μπορεί την ώρα που κοιμόμαστε να ανέβουν οι παλμοί της καρδιάς μας, ως αντίδραση στις εικόνες που βλέπουμε.
6. Οι εφιάλτες δε σχετίζονται πάντα με το φόβο
Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι οι εφιάλτες και τα άσχημα όνειρα πηγάζουν συχνότερα από την ανησυχία, τη σύγχυση, τη θλίψη και τις ενοχές παρά από το φόβο.
7. Τα όνειρα δεν είναι παράξενα εκτός κι αν τα χαρακτηρίσουμε παράξενα
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι κάθε παραδοξότητα είναι απόλυτα φυσιολογική όταν πρόκειται για τα όνειρα. Αυτό που κάνει ένα όνειρο πραγματικά παράξενο είναι η σύγκριση που κάνουμε με τις συνθήκες στον πραγματικό κόσμο.
tragiko
COMMENTS