Τα ευρήματα εντοπίστηκαν σε ένα αγνώστου ταυτότητας παλάτι με αίθουσες συμποσίων στο βόρειο Ισραήλ. Έχει ομοιότητες με αυτό της Κνωσού στην Κρήτη
Ευρήματα από αρχαία σταφύλια και κρασί ίσως βοηθήσουν να ανακαλύψουμε τα μυστικά της οινοποιΐας στην περιοχή της αρχαίας Χαναάν ή Καναάν. Η περιοχή των Χαναναίων συμπεριλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, τη δυτική Ιορδανία, τη νότια Συρία και τον Λίβανο έως τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας.
Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο βόρειο Ισραήλ, αρχαιολόγοι εντόπισαν ένα συγκρότημα ανακτόρων με 120 μεγάλα δοχεία κρασιού. Κάποια από αυτά περιείχαν ίζημα κρασιού και κουκούτσια σταφυλιών ηλικίας 4.000 ετών.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι μπορούν να συναρμολογήσουν αυτά τα δοχεία τα οποία διατηρούνται σε καλή κατάσταση σε σύγκριση με άλλα κεραμικά είδη της αρχαιότητας
Ο Haaretz λέει πως είναι άγνωστο ποιοι κατοικούσαν σε αυτό το συγκρότημα ανακτόρων, έκτασης 6.000 τετραγωνικών μέτρων, που διέθετε πολλά δωμάτια και αίθουσες συμποσίων.
Η ονομασία της περιοχής παραμένει άγνωστη, αφού δεν υπάρχουν γραπτά κείμενα στην περιοχή.
Το βέβαιο είναι ότι κατοικήθηκε από το 1850 έως το 1600 π Χ.
Αεροφωτογραφία των ανακτόρων Τελ Καμπρι μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών το 2013
Το παλάτι είναι μοναδικό στο Λεβαντ για εκείνη την περίοδο και έχει πολλές ομοιότητες με τα παλάτια του Αιγαίου όπως π.χ της Κνωσού στην Κρήτη και του Μαρί στη Μεσοποταμία.
Κατά τη διάρκεια των ετών προστέθηκαν δωμάτια.
Ο Haaretz λέει πως ο βασιλιάς ζούσε μέσα στο παλάτι, ενώ γύρω απ” αυτό κατοικούσαν οι υποτελείς οι οποίοι επισκέπτονταν τα ανάκτορα σε ειδικές περιπτώσεις αλλά και για να πληρώσουν τους φόρους. Επικεφαλής των ανασκαφών είναι ο Γιασούρ Λαντού (Yasur-Landau) και Ερικ Κλάιν (Eric H. Cline) του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
Ο Haaretz αναφέρει ότι συνολικά οι αρχαιολόγοι έχουν φέρει στην επιφάνεια τουλάχιστον 120 δοχεία που βρέθηκαν σε 4 αποθηκευτικούς χώρους στο νότιο τμήμα των ανακτόρων.
Βρήκαν επίσης ένα πέμπτο δωμάτιο σε διαφορετικό συγκρότημα κτηρίων προς τα βορειοδυτικά.
Τα δωμάτια δεν έχουν πλήρως εξερευνηθεί, όπως αναφέρει ο Γιασούρ Λαντού.
Προφανώς όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές εικάζεται πως θα βρεθούν περισσότερα δωμάτια .
Όλα τα ευρήματα εντός των δοχείων αναλύονται ώστε να προσδιοριστεί το περιεχόμενο λεπτομερώς .Ήδη τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δοχείων που βρέθηκαν στο πρώτο δωμάτιο δείχνουν ότι επρόκειτο για ένα αρωματικό κόκκινο κρασί.
Κόκκινα σταφύλια
Ο Λαντού τονίζει ότι ελπίδα των αρχαιολόγων ήταν να εντοπίσουν επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους ανάλογους με εκείνους στο Μαρί και στην Κρήτη της ίδιας περιόδου, αλλά το γεγονός πως εντοπίστηκαν δωμάτια με δοχεία γεμάτα κρασί ήταν ένα ανέλπιστο εύρημα.
Ένα τέτοιο εύρημα είναι εξαιρετική ευκαιρία για να ανακαλύψουμε πολύτιμα στοιχεία σχετικά με την οικονομία των Χαναναίων .
Το κελάρι ήταν προφανώς μια τεράστια αίθουσα με τέσσερα μικρότερα δωμάτια που περιείχαν διάφορα είδη δοχείων, όπως πιθάρια που βλέπουμε στη φωτογραφία παρακάτω, ένα δισκοπότηρο, μια κανάτα και δυο ρηχά μπολ. Το δισκοπότηρο έσπασε από την πτώση ενός πιθαριού.
Φωτογραφία με πιθάρια όπου αποθήκευαν κρασί στα ανάκτορα της Κνωσού
Τα κουκούτσια σταφυλιού είναι σημαντικό εύρημα επειδή σήμερα στο Ισραήλ οι ποικιλίες του κρασιού προέρχονται από σπόρους και αμπέλια τα οποία έφερε ο Έντμοντ ντε Ροθτσαιλντ στα τέλη του 19ου αιώνα.
Οι σπόροι σταφυλιών που βρέθηκαν θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας γύρω από την καλλιέργεια των αμπελώνων στην περιοχή της Χαναάν.
Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 80 δείγματα από βιολογικά ιζήματα, που ελήφθησαν από 70 δοχεία λέει ο Γιασουρ Λαντου.
Τα παλαιότερα δείγματα ελήφθησαν από μεγάλα δοχεία τα οποία απεδείχθησαν πως περιείχαν κρασί με έντονη γεύση. Ωστόσο, τα τελευταία ευρήματα δείχνουν κρασιά μεγαλύτερης ποικιλίας σε κανάτες για εύκολη μεταφορά.
Ένας από τους επικεφαλής, ο Κλάιν, λέει ότι περιμένει με ανυπομονησία τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων από τα δοχεία ώστε να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε εάν πράγματι περιείχαν κρασί, όπως εκείνα τα δοχεία που βρέθηκαν το 2013 ή αν αποθήκευαν κάτι άλλο, όπως π.χ ελαιόλαδο.
Πηγές: haaretz.com & ibtimes.co.uk
Tο ειδαμε εδω
COMMENTS