Η Αθήνα είναι το κέντρο του πλανήτη, καθώς φιλοξενεί τους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός που χαρίζει αξέχαστες στιγμές, δυνατές συγκινήσεις, διαχρονικά πλάνα, αξίες άφθαρτες στο χρόνο.
Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μετά το μακρινό 1896, τότε που η «μάνα» της διοργάνωσης Αθήνα, υποδεχόταν τους αθλητές του κόσμου στο Καλλιμάρμαρο.
Οι Αγώνες της 28ης Ολυμπιάδας διοργανώθηκαν στην Αθήνα από τις 13 Αυγούστου έως τις 29 Αυγούστου του 2004.
Ήταν Παρασκευή 13 Αυγούστου του 2004 όταν τα μάτια του πλανήτη στράφηκαν προς την Αθήνα που υποδεχόταν για δεύτερη φορά στην ιστορία της του Ολυμπιακούς Αγώνες πίσω στον τόπο που γεννήθηκαν.
Η αγωνία των διοργανωτών ήταν μεγάλη, όλα έπρεπε να είναι έτοιμα για την μεγάλη γιορτή της Ελλάδας. Τα ξένα μέσα ενημέρωσης που επί μήνες αμφισβητούσαν την ικανότητα της χώρας να αναλάβει μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση κατάπιαν τη γλώσσα τους μπροστά στο εξαιρετικής αισθητικής θέαμα που υπέγραψε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.
Μέσα σε μερικές ώρες η ιστορία και ο πολιτισμός της ελληνικής γης ενώθηκαν με τις οικουμενικές ιδέες του Ολυμπισμού που ξεκίνησαν από αυτόν εδώ τον τόπο. Μέσα από εικόνες απαράμιλλης αισθητικής ο αρχαίος τυμπανιστής στην Ολυμπία «συνομίλησε» με τον τυμπανιστή του Ολυμπιακού Σταδίου και μια φλόγα μπήκε και σχημάτισε τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους μέσα στην τεχνητή θάλασσα.
Το μικρό παιδί με το βαρκάκι και την Ελληνική σημαία, οι μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι και η ανάδυση του κυκλαδικού ειδωλίου που «έσπασε» σε αρχαϊκό κούρο και σε κλασσικό άγαλμα θύμισαν στον κόσμο την παγκόσμια ακτινοβολία του τόπου και την συνεχή ανατροφοδότηση των κλασσικών ιδεωδών και των σύγχρονων τάσεων μέσα στο χρόνο.
Πανταχού παρών ο Έρως, ένα από τα τρία αρχέγονα στοιχεία στη Θεογονία του Ησιόδου και από εκεί μια «κλεψύδρα» ξετυλίγει την ελληνική τέχνη μέσα από ένα παπαρρηγοπούλειο αφηγηματικό σχήμα.
Οι εικόνες ήταν λες και είχαν ζωντανέψει από τα βιβλία του δημοτικού σχολείου, από τα ταυροκαθάψια της μινωικής Κρήτης στους σκοτεινούς αρχαϊκούς χρόνους και το κλασσικό θαύμα της Αθήνας - το θέατρο, τη δημοκρατία, τη φιλοσοφία και όλες τις πτυχές που έκαναν την ανθρωπότητα να απορεί αιώνια για το τι συνέβη εκείνη την μαγική πεντηκονταετηρίδα.
Από εκεί τη σκυτάλη παίρνει η εσωτερικότητα και ο μυστικισμός του Βυζαντίου με τις φιγούρες να ξεκολλούν κυριολεκτικά από τις αγιογραφίες δίνοντας τη θέση τους στην αθάνατη λαϊκή παράδοση, την Επανάσταση του 1821 και τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 πάλι στην Αθήνα.
Εκεί μέσα από εικόνες του Τσαρούχη η κλεψύδρα κλείνει με το ρεμπέτικο και τις αγγελικές φιγούρες στη φωνή της Μαρίας Κάλλας.
Στους αγώνες, συμμετείχαν περίπου 10.500 αθλητές μαζί με 5.500 προπονητές και συνοδούς από 202 χώρες. Υπήρξαν συνολικά 301 τελετές απονομής μεταλλίων από 28 διαφορετικά αθλήματα.
COMMENTS