ΡΟΉ ΑΝΑΡΤΉΣΕΩΝ$type=carousel$sn=0$cols=4$va=0$count=12$show=post

$type=ticker$count=12$cols=4$cate=0$sn=0$show=home

$type=slider$m=0$rm=hide$cate=1$c=8$show=home

Επτά… άγνωστα αρχιτεκτονικά θαύματα

SHARE:


Όλοι έχουμε ακούσει για το Κολοσσαίο, έχουμε δει το Σινικό Τείχος σε άπειρες φωτογραφίες και ίσως να έχουμε επισκεφτεί το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία.

Τα μνημεία αυτά, όμως, βρίσκονται ούτως ή άλλως ψηλά στη λίστα με τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα του κόσμου.

Άλλα, ωστόσο, απέχουν πολύ από τις πρώτες θέσεις, πολύς κόσμος δεν τα γνωρίζει, παρ’ όλ’ αυτά διατηρούν τεράστια αρχιτεκτονική αξία και είναι εξίσου μεγαλόπρεπα με τα υπόλοιπα.

Το bbc.com «ξεσκεπάζει» κάποια από αυτά τα… «κρυμμένα» αξιοθέατα και ήρθε η ώρα να σας τα παρουσιάσουμε.

Τέμενος Sheikh Lotfollah, Ιράν


Στην πόλη Isfahan, στην πλατεία Naghsh-i Jahan συναντά κανείς ένας εκθαμβωτικό τέμενος, χτισμένο μεταξύ 1603 και 1619, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Shah Abbas. Πήρε την ονομασία του από τον… πεθερό του σάχη και η μοναδικότητά του έγκειται –μεταξύ άλλων- στο ότι δεν διαθέτει μιναρέδες ή αυλή.

Αυτό πιθανόν οφείλεται στο ότι δεν προοριζόταν ποτέ ως δημόσιος χώρος προσευχής, αλλά μάλλον ως τόπος λατρείας των γυναικών του χαρεμιού του σάχη. Η διακόσμησή του είναι πολύ ξεχωριστή και τα πλακάκια που το απαρτίζουν αλλάζουν χρώμα μέσα στην ημέρα.

Μέσα στο ιερό, μπορεί να θαυμάσει κάποιος την πολυπλοκότητα του μωσαϊκού και ο φωτισμός του του χαρίζει την ιδανική ατμόσφαιρα.

Παλάτι της Βουλής, Ρουμανία


Κάτι που σίγουρα δεν γνωρίζατε είναι ότι το παλάτι της Βουλής (ή του Λαού όπως ήταν παλιότερα γνωστό) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ακριβά διοικητικά κτίρια του κόσμου.

Βρίσκεται στο Βουκουρέστι, χτίστηκε με εντολή του τότε κομμουνιστή προέδρου Νικολάε Τσαουσέσκου, με τις εργασίες να ξεκινούν το 1984 και να διαρκούν μέχρι το 1989, όπου εργάστηκαν ασταμάτητα 20.000 εργάτες και είναι τόσο μεγάλο που δυσκολεύει ακόμη και όσους θέλουν να το βγάλουν μια… φωτογραφία.

Έχει 12 ορόφους (συν 8 ακόμη υπόγειους) και περίπου… 3 χιλιάδες δωμάτια που καλύπτουν 330 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Το κόστος του έφτασε τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ και για να χτιστεί, χρειάστηκε να κατεδαφιστεί περίπου το 1/5 του κεντρικού Βουκουρεστίου.

Μεγάλο μουσουλμανικό τέμενος Djenne, Μάλι


Χτίστηκε το 1907 και είναι η μεγαλύτερη κατασκευή από λάσπη του κόσμου. Έχει κατασκευαστεί σχεδόν ολοκληρωτικά από άμμο, χωμάτινα τούβλα, πηλάσβεστο και γύψο και σήμερα, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα αρχιτεκτονικής της περιοχής, ενώ ορίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1988.

Φρούριο Derawar, Πακιστάν


Ένα φρούριο μνημειωδών διαστάσεων, το Derawar διαθέτει 40 προμαχώνες που αναδύονται από την έρημο δημιουργώντας έναν εκπληκτικό τετράγωνο σχηματισμό.

Οι τοίχοι του, μεγαλόπρεποι όπως και το υπόλοιπο οικοδόμημα, εκτείνονται στα 1500 μέτρα και το ύψος του φτάνει τα 30 μέτρα. Βρίσκεται στη μέση της ερήμου Κολιστάν και ακόμη και οι περισσότεροι Πακιστανοί αγνοούν την ύπαρξή του.

Ένας από τους λόγους είναι ότι για να φτάσει κανείς εκεί, πρέπει να προσλάβει ξεναγό με το κατάλληλο όχημα προκειμένου να τον μεταφέρει από την πόλη Bahawalpur, μέσω της ερήμου, στο Derawar, όπου χρειάζεται ειδική άδεια για να μπει κανείς μέσα.

Chand Baori, Ινδία


Άλλο ένα από τα σημαντικά μεν, «θαμμένα» δε αξιοθέατα του κόσμου βρίσκεται στο Ρατζαστάν της Ινδίας και είναι το Chand Baori, ένα θεαματικό, τετράγωνο πηγάδι, με βάθος που μετράει 13 ορόφους και τοίχους στους οποίους βρίσκονται διπλές σκάλες που κατεβαίνουν στα 30 μέτρα, όπου συναντά κανείς μια πηγή με σμαραγδένια νερά.

Τα 3,5 χιλιάδες συμμετρικά σκαλοπάτια μοιάζουν σαν να σχηματίζουν ένα βαθύ μονοπάτι που δεν τελειώνει ποτέ, ένα από τα πιο βαθιά και μεγαλύτερα του κόσμου. Χτίστηκε από τον Βασιλιά Chanda της Δυναστείας Nikumbha Dynasty μεταξύ του 800 και του 900 μ.Χ. και είναι τόσο όμορφο, όσο και πρακτικό με τα νερά του να παραμένουν δροσερά στο βάθος του, σε αντίθεση με το άνυδρο και πολύ ζεστό κλίμα της περιοχής.

Γέφυρα Stari Most, Βοσνία Ερζεγοβίνη


Η παλιά γέφυρα ή Stari Most όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, χτίστηκε το 1566 από τον Τούρκο αρχιτέκτονα Mimar Hajrudin και για την κατασκευή της χρειάστηκαν 456 κομμάτια τοπικής πέτρας.

Βρίσκεται στην πόλη Μostar, την οποία διασχίζει ο ποταμός Neretva και αποτέλεσε τη ζωή της πόλης για 427 χρόνια. Είναι 4 μέτρα φαρδιά, 30 μέτρα μακριά και 24 μέτρα ψηλή, αποτελώντας ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της πόλης, παράδειγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής των Βαλκανίων.

Το 1990 η γέφυρα καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, η ανοικοδόμησή της, όμως, τέθηκε ως στόχος που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2004, όταν η νέα «παλιά» γέφυρα άνοιξε και πάλι.

Τείχος Kumbhalgarh, Ινδία


Εκτός από το Σινικό τείχος της Κίνας, υπάρχει και άλλο ένα μεγάλο τείχος, το Kumbhalgarh στην Ινδία, το οποίο τόσα χρόνια επισκιάζεται από τον… ανατολικό αντίπαλό του. Είναι το 2ο μεγαλύτερο τείχος του κόσμου, βρίσκεται στο Ρατζαστάν, είναι 4,5 παχύ σε κάποια σημεία του και εκτείνεται για 36 χιλιόμετρα, διαθέτοντας 7 πύλες.

Κατασκευάστηκε τις ημέρες του Rana Kumbha, ο οποίος το ήθελε για να προστατέψει το φρούριό του. Τον 19ο αιώνα το τείχος μεγάλωσε και σήμερα προφυλάσσει περισσότερους από 360 ναούς, παραμένοντας πάντα ένας άγνωστος θησαυρός για τους περισσότερους.
defencenet

COMMENTS

Αξίζει να το δεις$type=one$count=1$va=1$icon=show$source=random$snippet=hide$meta=hide$readmore=0

Αρχαία Ελλάδα$type=one$count=1$va=true$icon=show$source=random$snippet=hide$meta=hide$readmore=0

/fa-clock-o/ ΒΔΟΜΑΔΑ$type=one$snippet=46

Όνομα

Αγρογλυφικά,59,ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,195,Αμφίπολη,9,Ανακαλύψεις,274,ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,398,Αξίζει να το δεις,701,Αποκαλύψεις,308,Αποστολή «Ροζέτα»,1,ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ,4,Αρχαία Ελλάδα,55,Αρχαίοι Έλληνες,23,ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΞΩΓΗΪΝΟΙ-ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,88,ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ,2,Διαστημα,175,Διάφορα,562,ΕΚΠΟΜΠΕΣ,10,Ελλάδα,493,Εξηγώντας τα Μυστήρια,3,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,424,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,402,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,203,ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΔΙΑΣΤΗΜΑ,600,ΕΡΕΥΝΑ,41,ΕΡΤ,1,Ήλιος,84,Θεωρίες,94,ΙΣΤΟΡΙΑ,22,ΙΣΤΟΡΙΕΣ-ΜΥΘΟΙ,106,ΚΟΣΜΟΣ,327,Κώδικας Μυστηρίων,4,Μαγεία,23,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ,237,Μήπως μας κρύβουν κάτι,272,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,665,ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,464,Νέα Τάξη Πραγμάτων,342,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,208,Πέτρος Ζωγράφος,6,Προβλέψεις,81,Προφητείες,35,Σαν σήμερα,50,Σελήνη,40,Στρατιωτικά,98,Τα άρθρα μας,527,Τεχνολογία,88,Υγεία,197,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,10,ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,175,Φωτογραφία της ημέρας,1,Ψυχολογία,37,AΡΧΑΙΟΤΗΤΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ,10,AΡΧΑΙΟΤΗΤΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ,533,AfterDark Project,11,Curiosity,80,Ghost Adventures Team,4,Greek Paranormal Society,9,illuminati,4,ISS,41,Nasa,171,UFO,527,Uncovering Aliens,1,VIDEO,922,X-FILES,5,
ltr
item
ANEΞΗΓΗΤΑ-ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Επτά… άγνωστα αρχιτεκτονικά θαύματα
Επτά… άγνωστα αρχιτεκτονικά θαύματα
Επτά… άγνωστα αρχιτεκτονικά θαύματα
http://apocalypsejohn.com/wp-content/uploads/roumania-palati-tis-boulis-700x360.jpg
ANEΞΗΓΗΤΑ-ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
https://aneksigita-fainomena.blogspot.com/2015/03/epta-agnosta-architektonika-thavmata.html
https://aneksigita-fainomena.blogspot.com/
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/2015/03/epta-agnosta-architektonika-thavmata.html
true
8235600035096952317
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE Αναζήτηση ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy