ΡΟΉ ΑΝΑΡΤΉΣΕΩΝ$type=carousel$sn=0$cols=4$va=0$count=12$show=post

$type=ticker$count=12$cols=4$cate=0$sn=0$show=home

$type=slider$m=0$rm=hide$cate=1$c=8$show=home

Αίνιγμα με μυστηριώδη ραδιοκύματα από το Διάστημα – Δεν αποκλείεται η προέλευση από εξωγήινο πολιτισμό

SHARE:


Νέα ώθηση στις θεωρίες περί ύπαρξης εξωγήινης ζωής και εξελιγμένων πολιτισμών «εκεί έξω« δίνουν ραδιοκύματα που εντοπίστηκαν από το Διάστημα, τα οποία φαίνονται να ακολουθούν μια μαθηματική ακολουθία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του New Scientist, εάν η εν λόγω ακολουθία είναι πραγματική, είτε λαμβάνει χώρα κάποιο περίεργο κοσμικό φαινόμενο, είτε πρόκειται για τεχνητές εκπομπές, οι οποίες έχουν παραχθεί από γήινη ή εξωγήινη τεχνολογία.


Τα ραδιοτηλεσκόπια λαμβάνουν FRB’s (fast radio bursts) από το 2001. Διαρκούν μόλις λίγα μιλισεκόντ και «εκρήγνυνται» με ενέργεια που αντιστοιχεί σε αυτήν που ο Ήλιος εκπέμπει σε έναν μήνα.

Δέκα έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα, με πιο πρόσφατη περίπτωση το 2014, όταν το Parkes Telescope στην Αυστραλία έπιασε «επ αυτοφώρω» μια τέτοια «έκρηξη» για πρώτη φορά. Στις άλλες περιπτώσεις τα FRB έγιναν αντιληπτά μέσα από την ανάλυση δεδομένων, μετά την «άφιξή» τους στη Γη.

Ουδείς γνωρίζει τι τα προκαλεί, αλλά η πηγή τους θεωρείται ότι είναι μικρή- διαμέτρου μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων- οπότε δεν γίνεται να προέρχονται από συνηθισμένα άστρα. Επίσης, φαίνονται να προέρχονται από έξω από τον Γαλαξία μας.Το πλέον περίεργο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, είναι πως όλα φαίνονται να ταιριάζουν σε μια ακολουθία η οποία δεν συνάδει με όλα όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες για την κοσμική φυσική.

Για να υπολογιστεί πόσο μακριά έχουν ταξιδέψει τα FRB, οι αστρονόμοι αξιοποιούν μια έννοια που χαρακτηρίζεται «μέτρο διασποράς». Κάθε «έκρηξη» καλύπτει ένα εύρος ραδιοσυχνοτήτων- σαν να παίζει το ίδιο τραγούδι σε ολόκληρη την μπάντα FM. Αλλά τα ηλεκτρόνια στο Διάστημα διασπείρονται και καθυστερούν την ακτινοβολία, έτσι ώστε τα κύματα υψηλότερων συχνοτήτων να ταξιδεύουν στο Διάστημα ταχύτερα από τα χαμηλότερης συχνότητας.

Όσο μεγαλύτερη απόσταση διανύει το σήμα, τόσο μεγαλύτερη η διαφορά, ή το μέτρο διασποράς, μεταξύ του χρόνου άφιξης υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων- και η απόσταση που έχει διανυθεί.Οι Μάικλ Χίπκε, του Institute for Data Analysis στη Γερμανία και ο Τζον Λερντ, του University of Hawai διαπίστωσαν ότι όλα τα μέτρα διασποράς, και των 10 FRB, είναι πολλαπλάσια του ίδιου αριθμού: 187,5. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει «πηγές» σε τακτικά «τοποθετημένα» σημεία σε σχέση με τη Γη, δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Μία πιο πιθανή εξήγηση, κατά τον Χίπκε, είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι πηγές είναι πιο κοντινές, από αντικείμενα στον Γαλαξία που εκπέμπουν φυσικά ραδιοκύματα πιο χαμηλών συχνοτήτων μετά από υψηλότερων, με καθυστέρηση που είναι πολλαπλάσιο του 187,5. Όπως σημειώνουν, οι πιθανότητες να πρόκειται για σύμπτωση είναι 5 στις 10.000. «Αν η ακολουθία/ το μοτίβο είναι πραγματική, τότε είναι πολύ πολύ δύσκολο να εξηγηθεί» αναφέρει ο Χίπκε.

Κοσμικά αντικείμενα θα μπορούσαν, μέσω μιας φυσικής, αλλά άγνωστης διαδικασίας, να «παράγουν» διασπορές τέτοιου είδους και τακτικότητας. Επίσης, είναι πιθανό τα τηλεσκόπια να «πιάνουν» ίχνη ανθρώπινης τεχνολογίας (όπως κάποιους άγνωστους κατασκοπευτικούς δορυφόρους) που «κρύβεται» ως σήματα από το Διάστημα.

Ωστόσο, η πιο «προκλητική» πιθανότητα είναι η πηγή των FRB να είναι τεχνητή και μη ανθρώπινης προέλευσης: κοινώς, δείγμα εξωγήινης τεχνολογίας. Όπως σημειώνεται στο σχετικό paper, εάν δεν επιβεβαιωθεί κάποια από τις πιο «φυσικές» εξηγήσεις, «θα έπρεπε να ληφθεί υπόψιν το ενδεχόμενο τεχνητής (ανθρώπινης ή μη) πηγής».Σημειώνεται πως το ενδεχόμενο ενός τέτοιου εξωγήινου σήματος, που θα βασίζεται στα μαθηματικά, έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης ουκ ολίγες φορές: χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κινηματογραφική ταινία «Contact» με τη Τζόντι Φόστερ, και βρίσκεται στη «βάση» της ιδέας του προγράμματος SETI.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Μάουρα ΜακΛάφλιν, του West Virginia University, δεν θα ήταν και ο πιο εύκολος τρόπος να σταλεί ένα μήνυμα με αυτό τον τρόπο, καθώς θα προϋπέθετε τεράστιες ποσότητες ενέργειας, ειδικά εάν προέρχονταν από εκτός του γαλαξία.

Εάν πάλι προέρχονται από το εσωτερικό του, δεν θα χρειαζόταν να είναι τόσο ισχυρές οι εκπομπές. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι θα απαιτούνταν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, υποδεικνύοντας έναν πολιτισμό Τύπου 2, σύμφωνα με την κλίμακα Καρντάσεφ- δηλαδή έναν πολιτισμό ο οποίος έχει καταφέρει να ελέγξει την ενέργεια του άστρου του και έχει αποικίσει το αστρικό του σύστημα.

Ενδεικτικά, ο πολιτισμός μας θεωρείται πολιτισμός Τύπου 0, καθώς στηρίζεται ακόμη στην ενέργεια από τον πλανήτη στον οποί κατοικεί (άνθρακα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ).

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ίσως να μην υπάρχει καν ακολουθία: υπάρχουν μόνο 10 FRB, και υπάγονται σε μόλις πέντε ομάδες. «Είναι πολύ εύκολο να βρεις μοτίβα όταν έχεις στατιστικές μικρών αριθμών» αναφέρει η ΜακΛάφλιν. «Από την άλλη, δεν νομίζω ότι μπορείς να φέρεις αντίρρηση στη στατιστική, οπότε όντως είναι περίεργο».
huffingtonpost

COMMENTS

Αξίζει να το δεις$type=one$count=1$va=1$icon=show$source=random$snippet=hide$meta=hide$readmore=0

Αρχαία Ελλάδα$type=one$count=1$va=true$icon=show$source=random$snippet=hide$meta=hide$readmore=0

/fa-clock-o/ ΒΔΟΜΑΔΑ$type=one$snippet=46

Όνομα

Αγρογλυφικά,59,ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,195,Αμφίπολη,9,Ανακαλύψεις,274,ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,398,Αξίζει να το δεις,701,Αποκαλύψεις,308,Αποστολή «Ροζέτα»,1,ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ,4,Αρχαία Ελλάδα,55,Αρχαίοι Έλληνες,23,ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΞΩΓΗΪΝΟΙ-ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,88,ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ,2,Διαστημα,175,Διάφορα,562,ΕΚΠΟΜΠΕΣ,10,Ελλάδα,493,Εξηγώντας τα Μυστήρια,3,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,424,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,402,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,203,ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΔΙΑΣΤΗΜΑ,600,ΕΡΕΥΝΑ,41,ΕΡΤ,1,Ήλιος,84,Θεωρίες,94,ΙΣΤΟΡΙΑ,22,ΙΣΤΟΡΙΕΣ-ΜΥΘΟΙ,106,ΚΟΣΜΟΣ,327,Κώδικας Μυστηρίων,4,Μαγεία,23,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ,237,Μήπως μας κρύβουν κάτι,272,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,665,ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,464,Νέα Τάξη Πραγμάτων,342,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,208,Πέτρος Ζωγράφος,6,Προβλέψεις,81,Προφητείες,35,Σαν σήμερα,50,Σελήνη,40,Στρατιωτικά,98,Τα άρθρα μας,527,Τεχνολογία,88,Υγεία,197,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,10,ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,175,Φωτογραφία της ημέρας,1,Ψυχολογία,37,AΡΧΑΙΟΤΗΤΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ,10,AΡΧΑΙΟΤΗΤΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ,533,AfterDark Project,11,Curiosity,80,Ghost Adventures Team,4,Greek Paranormal Society,9,illuminati,4,ISS,41,Nasa,171,UFO,527,Uncovering Aliens,1,VIDEO,922,X-FILES,5,
ltr
item
ANEΞΗΓΗΤΑ-ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Αίνιγμα με μυστηριώδη ραδιοκύματα από το Διάστημα – Δεν αποκλείεται η προέλευση από εξωγήινο πολιτισμό
Αίνιγμα με μυστηριώδη ραδιοκύματα από το Διάστημα – Δεν αποκλείεται η προέλευση από εξωγήινο πολιτισμό
Αίνιγμα με μυστηριώδη ραδιοκύματα από το Διάστημα – Δεν αποκλείεται η προέλευση από εξωγήινο πολιτισμό
http://apocalypsejohn.com/wp-content/uploads/n-ALIEN-SPACESHIP-700x360.jpg
ANEΞΗΓΗΤΑ-ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
https://aneksigita-fainomena.blogspot.com/2015/04/enigma-mistiriodi-radiokimata-apo-diastima-den-apokliete-proelefsi-apo-exogiino-politismo.html
https://aneksigita-fainomena.blogspot.com/
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/2015/04/enigma-mistiriodi-radiokimata-apo-diastima-den-apokliete-proelefsi-apo-exogiino-politismo.html
true
8235600035096952317
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE Αναζήτηση ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy