ΡΟΉ ΑΝΑΡΤΉΣΕΩΝ$type=carousel$sn=0$cols=4$va=0$count=12$show=post

$type=ticker$count=12$cols=4$cate=0$sn=0$show=home

$type=slider$m=0$rm=hide$cate=1$c=8$show=home

Αμφίπολη: Ενισχύεται το σενάριο για ύπαρξη νέου τάφου

SHARE:


Δυτικά του τύμβου εντοπίστηκε, με τη γεωφυσική διασκόπηση, ένα ακόμη σημείο πιθανού ενδιαφέροντος, που απαιτεί ανασκαφική διερεύνηση για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για ανθρώπινη παρέμβαση.
Επεκτείνονται οι δραστηριότητες της ανασκαφικής ομάδας στην Αμφίπολη. Οι έρευνες στρέφονται τώρα στην ολοκλήρωση της στρωματογραφίας του λόφου Καστά, στη συνέχιση της εδαφοτεχνικής μελέτης στην αναζήτηση πιθανότατων σεισμικών ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή με έρευνες στο Στρυμόνα και την περιοχή όπου έφτανε η λίμνη Κερκινίτιδα, ενώ πολύ σοβαρά εξετάζεται το ενδεχόμενο ύπαρξης νέου τάφου στον τύμβο με τον επιβλητικό περίβολο. Παράλληλα οι επιστήμονες προχωρούν στην αναζήτηση και σύγκριση στοιχείων με τις Εννέα οδούς.
Η μελέτη ιστορικών στοιχείων και οι δημοσιεύσεις Διεθνών επιστημονικών περιοδικών οδηγούν την Διεπιστημονική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη στην αισιόδοξη σκέψη ύπαρξης και άλλων αρχαιολογικών ευρημάτων που σχετίζονται με το μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο κάτι που υποστηρίζουν από την πρώτη στιγμή.
Ο τετραγωνισμένος λόφος 133 αλλά και ολόκληρη η περιοχή περιφερειακά του λόφου Καστά ερευνώνται εξονυχιστικά καθώς εκτιμάται πως ο μεγαλειώδης τάφος που ήδη ανακαλύφθηκε αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συνόλου αρχαιολογικών αποκαλύψεων.
Η ηλεκτρική διασκόπηση μετά τη ολοκλήρωση της στο λόφο Καστά, επεκτάθηκε σε παρακείμενο χωράφι του τύμβου αλλά και σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής.
Τα έως τώρα αποτελέσματα των ερευνών της ομάδας του Γρηγόρη Τσόκα εμφανίζουν μια νέα δομή περίπου 20 μέτρα δυτικά του τάφου όπου χρίζουν αρχαιολογικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για ένα νέο τάφο ή για βραχώδη όγκο.
Το ανασκαφικό έργο αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα, ενώ αρχικά οι αρχαιολόγοι θα εστιάσουν πρώτα στα δυο σημεία που αποκάλυψε αρχικά η ηλεκτρική τομογραφία του ΑΠΘ και βρίσκονται πλευρικά του μνημείου και σε βάθος περίπου δυο μέτρων από την επιφάνεια των χωμάτων που βρίσκονται πάνω από την θόλο του τάφου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν αποκλείεται στα σημεία αυτά να αποκαλυφθούν τεχνητές βάσεις στήριξης του μνημείου και τίποτα περισσότερο.


Τα άλλα δυο σημεία που ήδη έγιναν γνωστά από το ΥΠΠΟ και βρίσκονται μόλις τρία μέτρα μετά τον τελευταίο τοίχο του τάφου και με κατεύθυνση προς το κέντρο του λόφου, δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού ήδη ανακοινώθηκε ότι πρόκειται για φακούς άμμου.
Η ολοκλήρωση της ακτινογραφίας στον τύμβο Καστά δεν έχει να αναδείξει άλλα σημεία ενδιαφέροντος για ανασκαφή αφού με βάση την προτελευταία ενημέρωση του ΥΠΠΟ το 80% του τύμβου αποτελείται από φυσικό χώμα.
Στο υπέδαφος στο κέντρο του τύμβου όπου βρίσκονταν τοποθετημένος ο Λέοντας της Αμφίπολης υπάρχει φυσικό χώμα και έτσι καταρρίπτονται όλα τα σενάρια που βασίστηκαν στην μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών που πραγματοποίησε η ομάδα Πολυμενάκου σύμφωνα με τα οποία κάτω από τη βάση του Λέοντα υπάρχει μεγαλοπρεπής τάφος.
Τα αποτελέσματα της ηλεκτρικής τομογραφίας κατέγραψαν και τέσσερις αρχαϊκούς τάφους που εντόπισε η ομάδα του Δημήτρη Λαζαρίδη αλλά και τα τεχνητά ορύγματα που κατασκεύασαν οι Βούλγαροι κατά τη διάρκεια του Βαλκανικού πολέμου.
Ο τετραγωνισμένος λόφος 133 που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον τύμβο Καστά (250 μέτρα από τη βάση τους – 500 μέτρα απόσταση μεταξύ κορυφών τους) και ήταν θέση οικισμού προϊστορικών και ελληνιστικών χρόνων.
Σύμφωνα με τις με πληροφορίες αποτελεί φυσικό τετράγωνο λόφο με εμφανή στοιχεία διάβρωσης ενώ μοιάζει να αποτελείται από χώμα και από βράχια.
Και οι δυο τοποθεσίες ανήκουν στον διαρκή κατάλογο των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδος και έχουν οριστεί στην Α΄ Ζώνη Προστασίας του αρχαιολογικού χώρου και ιστορικού τόπου του όρους Παγγαίου.
Πηγή: xronometro.com

COMMENTS

Αξίζει να το δεις$type=one$count=1$va=1$icon=show$source=random$snippet=hide$meta=hide$readmore=0

Αρχαία Ελλάδα$type=one$count=1$va=true$icon=show$source=random$snippet=hide$meta=hide$readmore=0

/fa-clock-o/ ΒΔΟΜΑΔΑ$type=one$snippet=46

Όνομα

Αγρογλυφικά,59,ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,195,Αμφίπολη,9,Ανακαλύψεις,274,ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,398,Αξίζει να το δεις,701,Αποκαλύψεις,308,Αποστολή «Ροζέτα»,1,ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ,4,Αρχαία Ελλάδα,55,Αρχαίοι Έλληνες,23,ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΞΩΓΗΪΝΟΙ-ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,88,ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ,2,Διαστημα,175,Διάφορα,562,ΕΚΠΟΜΠΕΣ,10,Ελλάδα,493,Εξηγώντας τα Μυστήρια,3,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,424,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,402,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,203,ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΔΙΑΣΤΗΜΑ,600,ΕΡΕΥΝΑ,41,ΕΡΤ,1,Ήλιος,84,Θεωρίες,94,ΙΣΤΟΡΙΑ,22,ΙΣΤΟΡΙΕΣ-ΜΥΘΟΙ,106,ΚΟΣΜΟΣ,327,Κώδικας Μυστηρίων,4,Μαγεία,23,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ,237,Μήπως μας κρύβουν κάτι,272,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,665,ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,464,Νέα Τάξη Πραγμάτων,342,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,208,Πέτρος Ζωγράφος,6,Προβλέψεις,81,Προφητείες,35,Σαν σήμερα,50,Σελήνη,40,Στρατιωτικά,98,Τα άρθρα μας,527,Τεχνολογία,88,Υγεία,197,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,10,ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,175,Φωτογραφία της ημέρας,1,Ψυχολογία,37,AΡΧΑΙΟΤΗΤΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ,10,AΡΧΑΙΟΤΗΤΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ,533,AfterDark Project,11,Curiosity,80,Ghost Adventures Team,4,Greek Paranormal Society,9,illuminati,4,ISS,41,Nasa,171,UFO,527,Uncovering Aliens,1,VIDEO,922,X-FILES,5,
ltr
item
ANEΞΗΓΗΤΑ-ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Αμφίπολη: Ενισχύεται το σενάριο για ύπαρξη νέου τάφου
Αμφίπολη: Ενισχύεται το σενάριο για ύπαρξη νέου τάφου
Αμφίπολη: Ενισχύεται το σενάριο για ύπαρξη νέου τάφου
https://4.bp.blogspot.com/-3jQQyycDN6E/WXGajMOZCBI/AAAAAAAAGhM/fz4N7hu_dMsebndIwM1QiwNQY5ttTZkaQCLcBGAs/s640/amfipoli34-694x357.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-3jQQyycDN6E/WXGajMOZCBI/AAAAAAAAGhM/fz4N7hu_dMsebndIwM1QiwNQY5ttTZkaQCLcBGAs/s72-c/amfipoli34-694x357.jpg
ANEΞΗΓΗΤΑ-ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
https://aneksigita-fainomena.blogspot.com/2017/07/amfipoli-enischiete-senario-gia-iparxi-neou-tafou.html
https://aneksigita-fainomena.blogspot.com/
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/2017/07/amfipoli-enischiete-senario-gia-iparxi-neou-tafou.html
true
8235600035096952317
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE Αναζήτηση ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy