0
Το κόκκινο παραλληλόγραμμο δείχνει την περιοχή του Μίλκι Ουέι που εικονίζει το πανόραμα (Πηγή: ESO/Nick Risinger)

Πανόραμα των 9 Gigapixel δείχνει την καρδιά του Μίλκι Ουέι.

Μια από τις μεγαλύτερες εικόνες που έχουν δημιουργήσει μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι, τόσο μεγάλη ώστε θα είχε διαστάσεις 9 επί 7 μέτρα αν τυπωνόταν στην ανάλυση ενός τυπικού βιβλίου, απαθανατίζει με πρωτοφανή λεπτομέρεια την καρδιά του Γαλαξία μας, και επιτρέπει στους ερευνητές να δημιουργήσουν έναν κατάλογο με 84 εκατομμύρια άστρα.

Δείτε την εικόνα σε μεγαλύτερη ανάλυση

Οι περισσότεροι σπειροειδείς γαλαξίες, ανάμεσά τους και ο δικός μας «Μίλκι Ουέι», περιέχουν στην καρδιά τους μεγάλες συγκεντρώσεις αρχαίων άστρων, τις οποίες οι αστρονόμοι ονομάζουν «εξογκώματα». Η μελέτη των διαδικασιών σχηματισμού αυτών των δομών είναι απαραίτητη προκειμένου να κατανοήσουμε τους γαλαξίες στο σύνολό τους, εξηγεί ανακοίνωση του ESO, του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου.

Το κόκκινο παραλληλόγραμμο δείχνει την περιοχή του Μίλκι Ουέι που εικονίζει το πανόραμα (Πηγή: ESO/Nick Risinger)

Η πανοραμική εικόνα της καρδιάς του Μίλκι Ουέι δημιουργήθηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών που χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο VISTA του ESO στη Χιλή. H ευρυγώνια όραση του τηλεσκοπίου των 4,1 μέτρων, σε συνδυασμό με την ευαισθησία του στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος, το καθιστούν ιδανικό για τέτοιες μελέτες.

«Είναι δύσκολο να παρατηρήσει κανείς το εξόγκωμα του Μίλκι Ουέι [στο ορατό φως] επειδή κρύβεται μέσα σε σύννεφα σκόνης. Για να φτάσουμε μέχρι την καρδιά του γαλαξία πρέπει να πραγματοποιήσουμε παρατηρήσεις στο υπέρυθρο φως, το οποίο επηρεάζεται λιγότερο από τη σκόνη» εξηγεί ο Ντάντε Μινίτι του Καθολικού Πανεπιστημίου της Χιλής, μέλος της διεθνούς ομάδας.

Η εικόνα έχει διαστάσεις 108.200 επί 81.500 εικονοστοιχεία (pixel), καλύπτει όμως μόλις το 1% του ουρανού.

H μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Astronomy and Astrophysics.Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...! ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top