Η Γη προετοιμάζεται για έκρηξη τεράστιας ισχύος. Στα Φλεγραία Πεδία της Ιταλίας, που βρίσκονται κοντά στη Νάπολη, αναβιώνει το αρχαίο ηφαίστειο γίγαντας. Οι σεισμολόγοι δεν ανησυχούν μόνο για την αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους στην περιοχή αυτή, αλλά και για την αισθητή παραμόρφωση της επιφάνειας.
Στο μακρινό παρελθόν, η δραστηριότητα του υπερηφαιστείου οδήγησε στην αλλαγή του κλίματος και μεταμόρφωσε εντελώς τον πλανήτη μας. Όσον αφορά τις συνέπειες, που μπορεί να έχει σήμερα τυχόν αφύπνιση του ηφαιστείου, οι επιστήμονες δεν τολμούν να τις προβλέψουν ακόμα.
Το τελευταίο διάστημα τα Φλεγραία Πεδία ανεβαίνουν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας κατά 3 εκατοστά τον μήνα. Οι μικροσεισμοί και οι συσσωρεύσεις αερίων στο έδαφος υποδεικνύουν ότι το ηφαίστειο ετοιμάζεται να εκραγεί. Σε σχέση με αυτό ο υφηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Κρατικού Πενεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης Βλαντίμιρ Κυριάνοφ είπε:
- Γενικά τα Φλεγραία Πεδία είναι υπερηφαίστειο, όπως το Γελοουστόουν στις ΗΠΑκαι το Τόμπα στην Ινδονησία. Τα υπερηφαίστεια αυτά εκπέμπουν πάνω από 1.000 κυβικά χιλιόμετρα μάγματος. Είναι καταστροφικές εκρήξεις. Στην περιοχή των Φλεγραίων Πεδίων πολύ ισχυρή έκρηξη είχε σημειωθεί περίπου 30-40 χιλιάδες χρόνια πριν. Την ηφαιστειακή του τέφρα εξακολουθούν να την βρίσκουν στη Μεσογειακή περιοχή, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία και στη Ρωσία ακόμα. Τώρα παρατηρείται μια νέα ένταση της μαγματικής εστίας και κάποια στιγμή μπορεί να σημειωθεί έκρηξη.
Οι εκρήξεις των ηφαιστείων τέτοιας ισχύος μπορούν να προκαλέσουν τον λεγόμενοηφαιστειακό χειμώνα. Τα θειούχα αέρια και η τέφρα κατά την έκρηξη θα φτάσουν ως την ατμόσφαιρα και θα σκεπάσουν την Γη. Οι ακτίνες του Ήλιου δεν θα μπορούν να περάσουν μέσα από το παχύ κάλυμμα στο έδαφος, και τα αέρια αφού μετατραπούν σε θειικό οξύ, θα πέσουν στην επιφάνεια του πλανήτη μας με τη μορφή τοξικών βροχών.
Οι επιστήμονες βεβαιώνουν ότι η Γη είχε ήδη βιώσει μια παρόμοια καταστροφή 74.000 χρόνια πριν, κατά την έκρηξη του ηφαιστείου Τόμπα στο ινδονησιακό νησί Σουμάτρα, προκαλώντας σοβαρή αλλαγή του κλίματος και πολυάριθμα θύματα. Σήμερα δε, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. Αρκεί να θυμηθούμε την κατάρρευση που είχε προκληθεί από την αρκετά αδύναμη διαταραχή του ηφαιστείου στην Ισλανδία το 2010.
Εξάλλου, οι εκρήξεις των υπερηφαιστείων συμβαίνουν τόσο σπάνια, που οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν πόσος χρόνος θα πρέπει να περάσει από τα πρώτα σημάδια της δραστηριότητας ως την έκρηξη. Για παράδειγμα, στα Φλεγραία Πεδία τη δεκαετία του ‘70 του περασμένου αιώνα, το έδαφος μέσα σε τρία χρόνια ανέβηκε κατά μισό μέτρο, προκαλώντας ρωγμές σε πολλά σπίτια.
Στη συνέχεια, όμως η κίνηση της επιφάνειας είχε αποδυναμωθεί σημαντικά. Πολύ πιο ενδιαφέρον και εξαιρετικά σημαντικό φυσικό φαινόμενο παρατηρείται σήμερα στη Ρωσία στην περιοχή του ηφαιστείου Τολμπάτσικ. Εκεί η λάβα χύνεται κάθε μέρα και ανεβαίνει συνέχεια η επιφάνεια.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το όλο ηφαιστειακό σύστημα της Γης βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση ακραίας έντασης. Οι υπόγειες ροές είναι γεμάτες πυρακτωμένο μάγμα, το οποίο ορμά να βγεί στην επιφάνεια. Ανεξάρτητα από το αν οι διεργασίες αυτές θα μετεξελιχθούν σε έκρηξη του υπερηφαιστείου, είτε αν θα δραστηριοποιηθεί ταυτόχρονα μια ολόκληρη αλυσίδα μικρών ηφαιστείων - όλα αυτά θα έχουν ολέθριες συνέπειες για τους κατοίκους της Γης.
COMMENTS