ΡΟΉ ΑΝΑΡΤΉΣΕΩΝ$type=carousel$sn=0$cols=4$va=0$count=12$show=post

$type=ticker$count=12$cols=4$cate=0$sn=0$show=home

$type=slider$m=0$rm=hide$cate=1$c=8$show=home

Τι είναι και τι δεν είναι ο Τεκτονισμός

SHARE:

Τι είναι και τι δεν είναι ο Τεκτονισμός

Το τελευταίο διάστημα έχω παρατηρήσει μια αύξηση στα μηνύματα μίσους απέναντι σε διάφορες ομάδες όπως το Ελευθεροτεκτονικό Σώμα, γεγονός που οφείλεται πιστεύω στην άκρως δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου απέναντι στα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας.

Πόσο αληθινές είναι όμως οι κατηγορίες που αποδίδονται στους Τέκτονες; Όντως δικαιολογούνται από την φύση, την φιλοσοφία και την δράση του Ελευθεροτεκτονισμού ή είναι αποτέλεσμα παραπληροφόρησης;

Στην συνέχεια θα προσπαθήσω όσο γίνεται πιο συνοπτικά να απαντήσω σ’ αυτά τα ερωτήματα θέλοντας με αυτό τον τρόπο όχι να υπερασπιστώ τον Τεκτονισμό, όσο την ανάγκη της κριτικής σκέψης. Άλλωστε, κάτι παρόμοιο είχα κάνει και παλαιότερα με τον Σατανισμό για τον οποίο λέγονται τόσα πολλά, αλλά ισχύουν ακόμη λιγότερα…

Κλείνω σημειώνοντας πως δεν είμαι μέλος οποιασδήποτε Τεκτονικής Στοάς (ούτε ασφαλώς κάποιας σατανικής!) και ούτε ασπάζομαι την διδασκαλία του Ελευθεροτεκτονισμού αφού διαφωνώ σε πολλά σημεία. Μελετώ όμως τις εσωτερικές παραδόσεις και ως έτσι σέβομαι οποιαδήποτε ατραπό εργάζεται για την εξέλιξη του ανθρώπου.

Τι είναι ο Τεκτονισμός;

Πρόκειται για μια μυητική αδελφότητα που αριθμεί περίπου 6 εκατομμύρια μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο. Με την σύγχρονη εκδοχή του, συστήνεται το 1717 στην Αγγλία (αν και η προϊστορία πολλών στοιχείων του Τεκτονισμού είναι πιθανόν αρχαιότερη) με σκοπό την ηθική και πνευματική βελτίωση των μελών του δια μέσου μιας σειράς εσωτερικών εργασιών που στοχεύουν στην αυτογνωσία και την φιλανθρωπία. Οι εργασίες αυτές είναι εμπνευσμένες από τα αρχαία μυστήρια, τους μύθους και την διδασκαλία του αρχαιοελληνικού και ιουδαιοχριστιανικού κόσμου. Σε μεγάλο βαθμό βέβαια, αποτελούν νεώτερες αναμορφώσεις.

Ποιο είναι το Σωστό: Μασονία ή Ελευθεροτετονισμός;

Ο αγγλικός όρος είναι Freemasonry κατά συνέπεια η λέξη mason σημαίνει ότι και η ελληνική, δηλαδή οικοδόμος, τέκτονας.

Είναι Αλήθεια πως Μονάχα οι Οικονομικά Ευκατάστατοι Μπορούν να Συμμετέχουν στον Τεκτονισμό;
Όπως κάθε οργανισμός, έτσι και ο Ελευθεροτεκτονισμός έχει τα δικά του έξοδα π.χ. για την συντήρηση των κτιρίων. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαι από φίλους Τέκτονες που ανήκουν σε διάφορα σώματα, τα μέλη πληρώνουν μια μικρή μηνιαία εισφορά όπως σε οποιονδήποτε άλλο σύλλογο. Το ποσό αυτό σπάνια υπερβαίνει τα €20 μηνιαίως.

Από εκεί και πέρα, εάν κάποιο μέλος επιθυμεί να αγοράσει δικά του ενδύματα και διάσημα (regalia), ή να προσφέρει οικειοθελώς κάποια δωρεά είτε υπέρ του τάγματος είτε υπέρ των φιλανθρωπικών δράσεων του τάγματος, τότε σχηματίζεται ένα σεβαστό ποσό. Ωστόσο η αγορά διασήμων και οι δωρεές είναι απόλυτα προαιρετικές, οπότε ακόμη και με χαμηλό εισόδημα μπορεί κανείς να συμμετάσχει. Επίσης τα περισσότερα τάγματα κάνουν ειδική μνεία για τα μέλη με οικονομικό πρόβλημα. Η μοναδική υποχρέωση του Τέκτονα είναι να μην είναι άεργος (δηλαδή οκνηρός – όχι άνεργος!)

Είναι ο Τεκτονισμός Θρησκεία;

Αν και ο Ελευθεροτεκτονισμός χρησιμοποιεί θρησκευτικά σύμβολα και έννοιες, από τα μέλη της δεν ορίζεται και δεν αντιμετωπίζεται ως θρησκεία καθώς δεν έχει λατρευτικό χαρακτήρα, δεν έχει αγίους, ούτε ιερά κείμενα. Το δε επίκεντρο του Τεκτονισμού είναι η μύηση και η μελέτη συμβόλων και αλληγοριών, ενώ οι τελετουργίες, ο ναός και τα τυπικά έχουν καθαρά συμβολικό χαρακτήρα.

Ο Βρετανικός Τεκτονισμός έχει κάποια πιο έντονα ιουδαιοχριστιανικά χαρακτηριστικά λόγω της ιστορίας του, ενώ ο Ευρωπαϊκός Τεκτονισμός εμπεριέχει πολλά περισσότερα στοιχεία που αντλούν από μια συγκριτική σύνθεση Νεοπλατωνισμού, Ερμητισμού, Καμπαλά και Αλχημείας. Ο λόγος που σχηματίστηκαν πάντως αυτές οι οργανώσεις ήταν ακριβώς για να προστατευτούν οι εσωτερικές παραδόσεις από την Εκκλησία αλλά και τον ορθολογισμό σε μια εποχή που κινδύνευαν να εκλείψουν.

Ποια η Σχέση του Τεκτονισμού με την Εκκλησία;

Αν και η Αγγλικανική Εκκλησία είναι ανεκτική απέναντι στον Τεκτονισμό, η Ρωμαιοκαθολική στάση τον αντιτίθεται. Συγκεκριμένα, με Διακήρυξη του το 1983 (Declaratio de associationibus massonici), ο τωρινός Πάπας Βενέδικτος XVI τόνισε την αντίθεση της Εκκλησίας με τον Ελευθεροτεκτονισμό και ορίζει ως αμαρτωλή πράξη την συμμετοχή σε οποιαδήποτε Στοά.

Παρόμοια η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, από το 1930 ορίζει τον Τεκτονισμό αντιχριστιανικό και ασυμβίβαστο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το 1933, όταν η Ιερά Σύνοδος ζήτησε από οχτώ καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών να διεξάγουν έρευνα σχετικά με το αν είναι ή όχι θρησκευτικό σύστημα ο Τεκτονισμός, οι εφτά συνυπέγραψαν αρνητικό πόρισμα, εκτός από έναν (Π. Μπρατσιώτης) του οποίου η άποψη υιοθετήθηκε τελικά από την Εκκλησία!

Υπήρξαν Κληρικοί που ήταν μέλη του Ελευθεροτεκτονισμού;

Πολλοί ιεράρχες ήταν και είναι μέλη Τεκτονικών Στοών, όπως για παράδειγμα ο Πάπας Ιωάννης ΧΧΙΙΙ και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ.

Τι είναι ο Μέγας Αρχιτέκτονας του Σύμπαντος;
Το Μ.Α.Τ.Σ. περιγράφει την ιδιότητα μιας δημιουργικής πηγής (έννοια που συναντάται σε όλες τις θρησκείες), δίχως όμως να την προσωποποιεί. Να σημειωθεί δε πως δια των Κανονισμών, απαγορεύεται ρητώς η συζήτηση θρησκευτικών πεποιθήσεων μέσα στις Στοές, και το Μ.Α.Τ.Σ. Χρησιμοποιείται ως ουδέτερος όρος προκειμένου να μη θίγονται τα θρησκευτικά πιστεύω κανενός μέλους.

Τι Συμβολίζει το G στον Τεκτονισμό;

Με βάση τις αρχιτεκτονικές καταβολές του Τεκτονισμού, στις μεσαιωνικές συντεχνίες των οικοδόμων και αρχιτεκτόνων, η γεωμετρία θεωρείται μία από τις κεντρικές δημιουργικές δυναμικές του σύμπαντος. Σε ξενόγλωσσες Στοές συνήθως θεωρείται ότι το G συμβολίζει είτε τη γεωμετρία (geometry) είτε τη λέξη God, αλλά στις Ελληνικές συνήθως ερμηνεύεται ως αρχικό της Γνώσης.

Λατρεύουν οι Τέκτονες τον Σατανά;

Η λατρεία του κακού με οποιοδήποτε τρόπο (οντολογικό και μη) αντιβαίνει ριζικά τις ηθικές και μεταφυσικές αρχές του Τεκτονισμού. Ενώ η φήμη περί διαβολολατρείας στους κύκλους του, έχει τις ρίζες της στα έργα διαφόρων συγγραφέων όπως τον Ιησουίτη Augistin Barruel (1741-1820) ο οποίος καταπολέμησε με σειρά κειμένων τον Ελευθεροτεκτονισμό καθώς η αριστοκρατία και κυρίως η Εκκλησία, έχανε σιγά σιγά την ισχύ της μπροστά στην νέα ανερχόμενη αστική τάξη και τις επιστήμες που βρήκαν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης εντός των Στοών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι επίσης τα βιβλία του Leo Taxil (1854-1907) που έχουν μεταφραστεί και στα Ελληνικά, τα οποία σκιαγραφούν την γνώριμη φιγούρα του εβραιομασώνου σατανιστή… μονάχα που το 1897, σε συνέντευξη τύπου που συγκάλεσε ο ίδιος, αποκάλυψε πως όλα του τα έργα ήταν μια φάρσα με σκοπό το κέρδος και την προσωπική φήμη!

Γιατί οι Μυήσεις και τα Ονόματα των Τεκτόνων είναι Μυστικά;

Ο Τεκτονισμός δεν είναι μια Μυστική Εταιρία από την στιγμή που οι χώροι συγκέντρωσης και οι σκοποί του είναι γνωστοί στο κοινό. Η λίστα των μελών όμως, όπως και τα τυπικά των εργασιών μένουν κρυφά. Ως ένα σημείο αυτό συμβαίνει για να αποφευχθούν οι παρερμηνείες – από την στιγμή που η αντίληψη του καθένα καθορίζεται από την συνειδησιακή του ανάπτυξη και από την οπτική του γωνία, είναι λογικό, όλοι οι άνθρωποι να μην κατανοούν τα ίδια πράγματα με τον ίδιο τρόπο.

Και γι’ αυτό ακριβώς πραγματοποιούνται οι εκάστοτε μυήσεις, που αποτελούν μια βαθμιαία διείσδυση στα μυστήρια της ψυχής, και μια σταδιακή εξέλιξη του εύρους της συνειδητότητας.

Ένας άλλος λόγος, έχει να κάνει με το στοιχείο της έκπληξης – η ύπαρξη μυστικών εξασφαλίζει στον μυούμενο το μυητικό σοκ που σκοπό έχει να τον αφυπνίσει. Έτσι, αν από πριν γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια του τυπικού, τότε τα πάντα συμβαίνουν εκ του ασφαλούς ενώ η τελετή απευθύνετε αποκλειστικά στο εγκεφαλικό μέρος και όχι στο ψυχικό, ενεργειακό και σωματικό σύνολο του ατόμου.

Όσον αφορά την μυστικότητα που περιβάλει τις λίστες των μελών, αυτό ποικίλοι ανάλογα με τον βαθμό δεκτικότητας της εκάστοτε κοινωνίας. Έτσι, και αντίθετα με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα, στις αγγλόφωνες χώρες, η τεκτονική ιδιότητα δημοσιοποιείται πιο εύκολα – χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι παρελάσεις τεκτόνων σε Αμερική και Αγγλία στις αρχές του περασμένου αιώνα!

Κυβερνάνε Μυστικά οι Τέκτονες τον Πλανήτη;

Υπάρχουν πάρα πολλοί Τέκτονες που έχουν υψηλές θέσεις εξουσίας στον πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό, θρησκευτικό και ενημερωτικό κόσμο. Είναι πολλοί περισσότεροι όμως αυτοί που έχουν εξίσου μεγάλες θέσεις (ίσως και υψηλότερες) αλλά δεν συμμετέχουν σε οποιαδήποτε αδελφότητα.

Ακόμη και έτσι όμως, ο Τεκτονισμός είναι ένα φιλοσοφικό σύστημα που λειτουργεί με γνώμονα τις αρχές της Ισότητας, της Ελευθερίας και της Αδελφοσύνης, έννοιες που αντιβαίνουν οποιαδήποτε μορφή επιβαλλόμενης οικονομικής εξαθλίωσης, πολιτικής καθοδήγησης, στρατιωτικής παρέμβασης και θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως η ιστορία του Τεκτονισμού είναι λευκή από σκάνδαλα. Όπως όμως δεν γίνεται να κατηγορούμε τον Χριστιανισμό στο σύνολο του εξαιτίας της υπόθεσης Βατοπεδίου, έτσι δεν μπορούμε να κατηγορούμε τον Ελευθεροτεκτονισμό στο σύνολο του εξαιτίας του Νορβηγού δολοφόνου και πρώην τέκτονα Άντερς Μπρέϊβικ.

Με ποιο Τρόπο Σχετίζονται οι Τέκτονες με τον Σιωνισμό;

Πέρα από το γεγονός πως έχει ιουδαιοχριστιανικά στοιχεία σε επίπεδο φιλοσοφίας και συμβολικής, ο Τεκτονισμός δεν σχετίζεται με κανένα τρόπο με το Σιωνιστικό κίνημα! Πρόκειται για ένα ακόμη μύθευμα που ξεκίνησε η ακροδεξιά συγγραφέας Nesta H. Webster (1867-1960) και εδραιώθηκε από την κυκλοφορία των Πρωτοκόλλων των Σοφών της Σιών που η πλαστότητα τους είναι πλέον αποδεδειγμένη. Αν παρόλ’ αυτά υπάρχουν μεμονωμένοι Τέκτονες που είναι Σιωνιστές, τα ίδια τα Τεκτονικά Καταστατικά απαγορεύουν οποιαδήποτε πολιτική και θρησκευτική συζήτηση εντός της Στοάς!

Τι Σημαίνουν τα Σύμβολα που Χρησιμοποιούν οι Τέκτονες;

Τα σύμβολα είναι ιδιότυπες εικόνες που επικοινωνούν μια μεγάλη αλυσίδα νοηματικών και συναισθηματικών συνειρμών, απευθείας στην ψυχοσυναισθηματική μας νοημοσύνη. Γι’ αυτό και απαιτείται η μακροχρόνια μελέτη τους αφού το περιεχόμενο τους δεν είναι ποτέ μονοεπίπεδο.

Ο Τεκτονισμός ορίζεται συχνά ως επιστήμη των συμβόλων, και αυτό διότι χρησιμοποιεί τα σύμβολα ως βασικό εργαλείο εξερεύνησης και οικοδόμησης του εαυτό. Ορισμένα δε από τα κλασικά σύμβολα είναι ο Γνώμονας (σύμβολο της ευσυνειδισίας που ρυθμίζει και κατευθύνει τις πράξεις σύμφωνα με το δίκαιο), ο Διαβήτης (σύμβολο εκείνου που σκέπτεται με λογική και ενεργεί με διάκριση), η Νεκροκεφαλή (σύμβολο της θνητής φύσης του ανθρώπου), η Πεντάκτινος (Πυθαγόρειο σύμβολο που δηλώνει την ισορροπία των τεσσάρων στοιχείων υπό το πέμπτο που είναι το πνεύμα) κ.α.

Ποια η Σχέση του Τεκτονισμού με τους Ιλλουμινάτι;

Η Αδελφότητα των Ιλλουμινάτι που ίδρυσε ο Johann A. Weishaupt (1748-1830) κέρδισε την συνεργασία των Ελευθεροτεκτόνων στο συνέδριο του Wilhelmsbad το 1782. Δυο χρόνια αργότερα όμως, ο δούκας της Βαυαρίας Charles Theodore, θέλοντας να προστατεύσει την δύναμη του κλήρου, θα απαγορέψει την λειτουργία όλων των Στοών της χώρας, Τεκτονικών και Ιλλουμινατικών.

Έκτοτε, οι σχέσεις των δυο παρατάξεων θα ψυχραθούν καθώς οι Τέκτονες θα θεωρήσουν υπεύθυνους τους Ιλλουμινάτι για τον μακροχρόνιο διωγμό που θα υποστούν στα γερμανικά έθνη.

Όσον αφορά την θεωρία που θέλει οι Ιλλουμινάτι να διαφεύγουν στις νεοσύστατες ΗΠΑ και να επιβάλουν τα σχέδια τους στον Νέο Κόσμο… αμφισβητείται από όλους τους σοβαρούς ερευνητές καθώς δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που να αποδεικνύουν οτιδήποτε τέτοιο.

COMMENTS

Αξίζει να το δεις$type=one$count=1$va=1$icon=show$source=random$snippet=hide$meta=hide$readmore=0

Αρχαία Ελλάδα$type=one$count=1$va=true$icon=show$source=random$snippet=hide$meta=hide$readmore=0

/fa-clock-o/ ΒΔΟΜΑΔΑ$type=one$snippet=46

Όνομα

Αγρογλυφικά,59,ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,195,Αμφίπολη,9,Ανακαλύψεις,274,ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,398,Αξίζει να το δεις,701,Αποκαλύψεις,308,Αποστολή «Ροζέτα»,1,ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ,4,Αρχαία Ελλάδα,55,Αρχαίοι Έλληνες,23,ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΞΩΓΗΪΝΟΙ-ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,88,ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ,2,Διαστημα,175,Διάφορα,562,ΕΚΠΟΜΠΕΣ,10,Ελλάδα,493,Εξηγώντας τα Μυστήρια,3,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,424,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,402,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,203,ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΔΙΑΣΤΗΜΑ,600,ΕΡΕΥΝΑ,41,ΕΡΤ,1,Ήλιος,84,Θεωρίες,94,ΙΣΤΟΡΙΑ,22,ΙΣΤΟΡΙΕΣ-ΜΥΘΟΙ,106,ΚΟΣΜΟΣ,327,Κώδικας Μυστηρίων,4,Μαγεία,23,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ,237,Μήπως μας κρύβουν κάτι,272,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,665,ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,464,Νέα Τάξη Πραγμάτων,342,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,208,Πέτρος Ζωγράφος,6,Προβλέψεις,81,Προφητείες,35,Σαν σήμερα,50,Σελήνη,40,Στρατιωτικά,98,Τα άρθρα μας,527,Τεχνολογία,88,Υγεία,197,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,10,ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,175,Φωτογραφία της ημέρας,1,Ψυχολογία,37,AΡΧΑΙΟΤΗΤΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ,10,AΡΧΑΙΟΤΗΤΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ,533,AfterDark Project,11,Curiosity,80,Ghost Adventures Team,4,Greek Paranormal Society,9,illuminati,4,ISS,41,Nasa,171,UFO,527,Uncovering Aliens,1,VIDEO,922,X-FILES,5,
ltr
item
ANEΞΗΓΗΤΑ-ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Τι είναι και τι δεν είναι ο Τεκτονισμός
Τι είναι και τι δεν είναι ο Τεκτονισμός
Τι είναι και τι δεν είναι ο Τεκτονισμός
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgBXnKPEwlTq3jWfrq9JE6EuyHCUVTR3gyePORxIuY_Nj27Jvy3JcxTUKs3wORzr6nheYzLXo5MeNQf2S8gkCFoOilEx4rzGPcT8LzF58iojBFRE1nsAVVQAoFkfIaQkZ0d7eEgrFFE3Ny2/s640/Freemasonry-tektonismos.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgBXnKPEwlTq3jWfrq9JE6EuyHCUVTR3gyePORxIuY_Nj27Jvy3JcxTUKs3wORzr6nheYzLXo5MeNQf2S8gkCFoOilEx4rzGPcT8LzF58iojBFRE1nsAVVQAoFkfIaQkZ0d7eEgrFFE3Ny2/s72-c/Freemasonry-tektonismos.jpg
ANEΞΗΓΗΤΑ-ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/2013/02/blog-post_26.html
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/2013/02/blog-post_26.html
true
8235600035096952317
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE Αναζήτηση ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy