ΡΟΉ ΑΝΑΡΤΉΣΕΩΝ$type=carousel$sn=0$cols=4$va=0$count=12$show=post

$type=ticker$count=12$cols=4$cate=0$sn=0$show=home

$type=slider$m=0$rm=hide$cate=1$c=8$show=home

Ανακάλυψη αρχαίου κτιρίου 6000 ετών με sonar στον βυθό της Γαλιλαίας

SHARE:


Ο βυθός στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, αποτελεί το "σπίτι" μιας σειράς σημαντικών αρχαιολογικών χώρων. 

Σήμερα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ έχουν ανακαλύψει ένα αρχαίο κτίριο βαθιά κάτω από τα κύματα.

Οι ερευνητές βρέθηκαν πάνω σε ένα κωνικό μνημείο, διαμέτρου 70 μέτρων περίπου, με ύψος 12 μέτρα και βάρος κατ' εκτίμηση 60.000 τόνων. Αυτά είναι τα αποτελέσματα από τη διεξαγωγή των γεωφυσικών ερευνών στη νότια Θάλασσα της Γαλιλαίας,αναφέρει ο καθηγητής Marco Shmulik του τμήματος Γεωφυσικής και Φυσικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ (TAU). Στην ομάδα συμπεριλαμβάνονται επίσης οι καθηγητές του TAU, Zvi Ben-Avraham και Moshe Reshef, καθώς και ο Δρ. Gideon Tibor του Oceanographicand Limnological ResearchInstitute.

Τα αρχικά ευρήματα δείχνουν ότι η κατασκευή χτίστηκε στην ξηρά πριν από περίπου 6.000 χρόνια, ενώ αργότερα βυθίστηκε κάτω από το νερό. Ο καθηγητής Marco το αποκαλεί ως ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα, σημειώνοντας ότι οι λίθοι, από τις οποίες περιλαμβάνεται η κατασκευή, πιθανώς να μεταφέρθηκαν από απόσταση μεγαλύτερη του1,5 χιλιομέτρου ενώ είναι τοποθετημένοι ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο σχέδιο κατασκευής.

Ο Δρ. Yitzhak Paz της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων και το πανεπιστήμιο Ben-Gurion, αναφέρουν ότι η περιοχή, η οποία πρόσφατα περιγράφηκε λεπτομερώς στο περιοδικό International Journal of Nautical Archaeology, μοιάζει με χώρους ταφής της πρώιμης περιόδου στην Ευρώπη και πιθανότατα της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση με την κοντινή αρχαία πόλη της Beit Yerah, της μεγαλύτερης και πιο οχυρωμένης πόλης στην περιοχή.

Αποκάλυψη του αρχαίου κτιρίου με sonar

Η ομάδα των ερευνητών που αρχικά είχε ως στόχο να αποκαλύψει την προέλευση των λίθινων προσχώσεων ανακάλυψαν σε αυτή την περιοχή, ένα πρόδρομο του Ιορδάνη ποταμού,νότια της Θάλασσας της Γαλιλαίας. Ενώ ερευνούσαν τον πυθμένα της λίμνης με την χρήση τεχνολογίας sonar, παρατήρησαν ένα τεράστιο σωρό από λίθους στη μέση της, κατά τα άλλα, ομαλής λεκάνης. Περίεργος για το ασυνήθιστο ήχο από το sonar,ο καθηγητής Marco καταδύθηκε για να ερευνήσει περισσότερο την περιοχή.

Με μια πιο προσεκτική ματιά παρατήρησε ότι ο σωρός δεν ήταν μια τυχαία συσσώρευση από πέτρες,αλλά μια σκόπιμα ενσωματωμένη κατασκευή που αποτελείται από ηφαιστειακές πέτρες,γνωστές και ως βασάλτη. Επειδή η πιο κοντινή τοποθέτηση λίθου ήταν σε απόσταση1,5 χιλιομέτρου περίπου από το σημείο, ο ίδιος πιστεύει ότι μετέφεραν τους λίθους στον χώρο ειδικά για την κατασκευή του κτιρίου.

Για να υπολογίσουν την ηλικία του κτιρίου, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη συσσώρευση της άμμου γύρω από τη βάση του. Χάρη στην φυσική συσσώρευση άμμου όλα αυτά τα χρόνια, η βάση είναι πλέον από δύο έως τρία μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας της Γαλιλαίας. Λαμβάνοντας υπόψη το ύψος της άμμου και του ρυθμού συσσώρευσης, οι ερευνητές συμπέραναν ότι το μνημείο είναι ηλικίας αρκετών χιλιάδων ετών.

Ερευνώντας βαθύτερα

Στη συνέχεια, οι ερευνητές σχεδιάζουν να οργανώσουν μια εξειδικευμένη υποβρύχια ομάδα ανασκαφών για να μάθουν περισσότερα για την προέλευση του κτιρίου, αλλά και να ερευνήσουν την επιφάνεια του. Ένα «κυνήγι» αντικειμένων θα βοηθήσει στην ακριβέστερη χρονολόγηση του μνημείου και θα δώσει ενδείξεις ως προς τον σκοπό λειτουργίας του αλλά και ποιοι ήταν οι χτίστες του. Και ενώ είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει το αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ο καθηγητής Marco δηλώνει ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να φωτίζουν την γεωλογική ιστορία της περιοχής.

«Η βάση της κατασκευής - η οποία ήταν κάποτε στη στεριά - είναι χαμηλότερη από οποιαδήποτε στάθμη νερού που γνωρίζουμε στην αρχαία θάλασσα της Γαλιλαίας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα επίπεδα του νερού αυξάνονταν με σταθερό ρυθμό», τονίζει. «Επειδή η θάλασσα της Γαλιλαίας είναι τεκτονικά ενεργή περιοχή, ο πυθμένας της λίμνης, και ως εκ τούτου και το κτίριο, μπορεί να έχει μετατοπιστεί με την πάροδο του χρόνου. Η περαιτέρω έρευνα αναμένεται να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις τεκτονικές κινήσεις του παρελθόντος, την συσσώρευση των ιζημάτων και την αλλαγή της στάθμης των υδάτων σε όλη την ιστορία».

[Πηγή: Heritage Daily via erroso.blogspot.gr]
Το ειδαμε εδω

COMMENTS

Αξίζει να το δεις$type=one$count=1$va=1$icon=show$source=random$snippet=hide$meta=hide$readmore=0

Αρχαία Ελλάδα$type=one$count=1$va=true$icon=show$source=random$snippet=hide$meta=hide$readmore=0

/fa-clock-o/ ΒΔΟΜΑΔΑ$type=one$snippet=46

Όνομα

Αγρογλυφικά,59,ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,195,Αμφίπολη,9,Ανακαλύψεις,274,ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,398,Αξίζει να το δεις,701,Αποκαλύψεις,308,Αποστολή «Ροζέτα»,1,ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ,4,Αρχαία Ελλάδα,55,Αρχαίοι Έλληνες,23,ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΞΩΓΗΪΝΟΙ-ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,88,ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ,2,Διαστημα,175,Διάφορα,562,ΕΚΠΟΜΠΕΣ,10,Ελλάδα,493,Εξηγώντας τα Μυστήρια,3,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,424,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,402,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,203,ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΔΙΑΣΤΗΜΑ,600,ΕΡΕΥΝΑ,41,ΕΡΤ,1,Ήλιος,84,Θεωρίες,94,ΙΣΤΟΡΙΑ,22,ΙΣΤΟΡΙΕΣ-ΜΥΘΟΙ,106,ΚΟΣΜΟΣ,327,Κώδικας Μυστηρίων,4,Μαγεία,23,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ,237,Μήπως μας κρύβουν κάτι,272,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,665,ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,464,Νέα Τάξη Πραγμάτων,342,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,208,Πέτρος Ζωγράφος,6,Προβλέψεις,81,Προφητείες,35,Σαν σήμερα,50,Σελήνη,40,Στρατιωτικά,98,Τα άρθρα μας,527,Τεχνολογία,88,Υγεία,197,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,10,ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,175,Φωτογραφία της ημέρας,1,Ψυχολογία,37,AΡΧΑΙΟΤΗΤΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ,10,AΡΧΑΙΟΤΗΤΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ,533,AfterDark Project,11,Curiosity,80,Ghost Adventures Team,4,Greek Paranormal Society,9,illuminati,4,ISS,41,Nasa,171,UFO,527,Uncovering Aliens,1,VIDEO,922,X-FILES,5,
ltr
item
ANEΞΗΓΗΤΑ-ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Ανακάλυψη αρχαίου κτιρίου 6000 ετών με sonar στον βυθό της Γαλιλαίας
Ανακάλυψη αρχαίου κτιρίου 6000 ετών με sonar στον βυθό της Γαλιλαίας
Ανακάλυψη αρχαίου κτιρίου 6000 ετών με sonar στον βυθό της Γαλιλαίας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyK-XarUOSU3oEknPAXZLfhDQqMo4CD_8vsir4IeEHs3921CyHQiHeSbMxehzc7Hcbo-bLTYn_fwvSCE2tXJB7PdmKFHrUoFYtqqAMoBxj4y1oTtp0ra5xYAldyIpstobk6Wzl-CgwBrI/s640/galilea.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyK-XarUOSU3oEknPAXZLfhDQqMo4CD_8vsir4IeEHs3921CyHQiHeSbMxehzc7Hcbo-bLTYn_fwvSCE2tXJB7PdmKFHrUoFYtqqAMoBxj4y1oTtp0ra5xYAldyIpstobk6Wzl-CgwBrI/s72-c/galilea.jpg
ANEΞΗΓΗΤΑ-ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/2013/06/6000-sonar.html
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/2013/06/6000-sonar.html
true
8235600035096952317
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE Αναζήτηση ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy