0

Ενα μεγάλο άλμα στον τομέα της κλωνοποίησης έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες, αφού είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που κατάφεραν να κλωνοποιήσουν ανθρώπινα εμβρυακά βλαστοκύτταρα.

Το 1997 η παρουσίαση του πρώτου κλωνοποιημένου προβάτου, της διάσημης Ντόλι, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Σήμερα, σχεδόν 20 χρόνια μετά, οι επιστήμονες ακολουθώντας την ίδια μέθοδο (αυτή της μεταφοράς πυρήνα σωματικών κυττάρων) κατάφεραν να κλωνοποιήσουν ανθρώπινα εμβρυικά βλαστοκύτταρα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Ορεγκον με επικεφαλής τον βιολόγο Σουκρατ Μιταλιποβ, πήραν δερματικά κύτταρα από έναν ενήλικα, αφαίρεσαν από τον πυρήνα τους το τμήμα που περιέχει το DNA και το τοποθέτησαν στο ωοκύτταρο μιας δότριας. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας ηλεκτρική διέγερση και καφεΐνη «ξύπνησαν» τα ωοκύτταρα και τα ώθησαν να αναπτυχθούν σε έμβρυα.

Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα τεράστιο επίτευγμα στον τομέα των κλωνοποιήσεων, αφού τα βλαστοκύτταρα μπορούν να μετατραπούν εύκολα σε διάφορους τύπους κυττάρων για την αναγέννηση ιστών και οργάνων και να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για μεταμόσχευση στον ίδιο ασθενή.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top