0


Για πρώτη φορά από τις 23 Ιουνίου, άλλαξε περιβάλλον. Ο Εντουαρντ Σνόουντεν άφησε πίσω του τη ζώνη transit και το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας και μεταφέρθηκε σε μυστική τοποθεσία, έπειτα από την απόφαση της Ρωσίας να του χορηγήσει προσωρινό άσυλο.

Ο πρώην σύμβουλος της NSA, που αποκάλυψε το σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ, είχε εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο για 39 ημέρες, έπειτα από την άφιξή του από το Χονγκ Κονγκ. Δεν είχε βίζα για να μπει στο ρωσικό έδαφος, αλλά ούτε ταξιδιωτικά έγγραφα για να αναχωρήσει για άλλη χώρα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Ανατόλι Κουτσερένα, το μέρος που θα μείνει ο Σνόουντεν θα κρατηθεί μυστικό, για την ασφάλειά του. Ο άνθρωπος που κατηγορείται για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ- και η Ουάσιγκτον έχει απαιτήσει την έκδοσή του από τη Ρωσία- έχει δεχθεί προσφορές για άσυλο από τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και τη Βολιβία. Ομως δεν μπορεί να φτάσει εκεί καθώς το αμερικανικό διαβατήριό του έχει ακυρωθεί.

Ο 30χρονος αναχώρησε από το ξενοδοχείο με ένα ταξί, συνοδευόμενος από την Σάρα Χάρισον του WikiLeaks. «Είναι ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον πλανήτη και η ασφάλειά του έχει προτεραιότητα», εξήγησε ο Κουτσερένα, που πρόσθεσε πως ο Σνόουντεν είναι έτοιμος να μιλήσει στον Τύπο, αλλά θέλει μία ημέρα προσαρμογής πρώτα.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους Ρώσους και όσους βοήθησαν να προστατευθεί ο Σνόουντεν. Κερδίσαμε τη μάχη, τώρα είναι ο πόλεμος», ήταν η ανάρτηση που έκανε στο Twitter το WikiLeaks, που έχει πάρει υπό την προστασία του τον Αμερικανό.

Σύμφωνα με την Guardian, η Ρωσία χορήγησε άσυλο στον Σνόουντεν για ένα χρόνο. Οπως δήλωσε ο δικηγόρος του, τα έγγραφα που του δόθηκαν του επιτρέπουν να ζήσει, να εργαστεί και να ταξιδέψει εντός της Ρωσίας για 12 μήνες

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top