0

Ο Steamboat Geyser στο εθνικό πάρκο του Yellowstone είναι ο μεγαλύτερος ενεργός θερμοσίφωνας στον κόσμο, αλλά είναι απρόβλεπτος, άλλες φορές περιμένουν μήνες ή και δεκαετίες μεταξύ των εκρήξεων.

Κάποτε, στη δεκαετία του 1960, εξερράγη 29 φορές σε ένα χρόνο. Οι εκρήξεις του είναι τεράστιες και εντυπωσιακές, φτάνοντας σε υψόμετρο 125 μέτρα και διάρκεια έως και 40 λεπτά.

Μία παχιά στήλη ατμού υπάρχει για ώρες μετά την έκρηξη, σαν μια γιγαντιαία μηχανή ατμού.
>

Ο γεωλόγος Hank Heasler ανέφερε ότι για πρώτη φορά σε οκτώ χρόνια, ο Steamboat Geyser εξέδωσε μια υψηλή έκρηξη με πίεση ατμών περίπου για 100 μέτρα.

Ο πίδακας νερού με θερμοκρασία 160 βαθμούς έδωσε μία έκρηξη την Τετάρτη, 31 Ιουλίου του 2013, το βράδυ, με διάρκεια 10 λεπτών.

Οι Θερμοπίδακες του Yellowstone τροφοδοτούνται με κρύο νερό που με τη σειρά τους τροφοδοτούν ένα φυσικό υπόγειο δίκτυο σωληνώσεων, γεμάτο από χημικές ουσίες στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα να προκαλεί περιοδικές εκρήξεις, είπε ο Heasler

Ο εκπρόσωπος του Yellowstone Dan Hottle είπε ότι την παράσταση παρακολούθησε ένας μικρός αριθμός θεατών που περίμεναν χρόνια για αυτό το είδος της εκδήλωσης.

"Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που περιμένουν ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα, για αυτές τις εκρήξεις"

Σε αντίθεση με το Old Faithful Geyser, που πυροβολεί το νερό κάθε ώρα, κανείς δεν ξέρει πότε θα είναι η επόμενη έκρηξη του Steamboat Geyser.

«Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία. Αυτό το πράγμα ακούγεται σαν μια ατμομηχανή ", δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Οι άνθρωποι έτρεχαν προσπαθώντας να φωτογραφίσουν το γεγονός πριν από το τέλος της έκρηξης, και οι Rangers ήταν σε προσπάθεια να μην αφήσουν τους ανθρώπους να πάνε πολύ κοντά.

Ο Steamboat Geyser (ατμόπλοιο) βρίσκεται σε μια δημοφιλή περιοχή γνωστή ως Norris Geyser Basin National Park στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως στην πολιτεία του Γουαϊόμινγκ, αν και εκτείνεται και στην Montana και το Idaho. Είναι μία περιοχή με περισσότερα από 500 geysers στο Yellowstone, η οποία έχει τη μεγαλύτερη συλλογή υδροθερμικών χαρακτηριστικών στον κόσμο.

Οι επισκέπτες στο Yellowstone θα μπορούσαν να περιμένουν σχεδόν μια ολόκληρη ζωή για να δουν την δραστηριότητα του Steamboat Geyser, δεδομένου ότι έχουν περάσει μέχρι και 50 χρόνια μεταξύ των μεγάλων εκρήξεων.

Ο τελευταίος καταγραμμένος χείμαρρος του Steamboat Geyser με υπέρθερμο νερό ήταν το Μάιο του 2005 με ύψος εκατοντάδων μέτρων. Οι εκρήξεις του Geyser μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και ασθενείς σεισμικές δονήσεις. Το έδαφος κουνιέται και μπορείτε να το ακούσετε από μίλια μακριά. Ακούγεται σαν ένα αεροπλάνο που απογειώνεται.

Η τελευταία έκρηξη του Steamboat Geyser συνέβη στις 31 Ιουλίου του 2013.

Οι τελευταίες εννέα μεγάλες εκρήξεις ήταν τις ακόλουθες ημερομηνίες:


2 Οκτωβρίου 1991

2 Μαΐου του 2000

26 Απριλίου 2002

13 Σεπτεμβρίου 2002

26 Μαρτίου του 2003

27 Απριλίου 2003

22 Οκτωβρίου 2003

23 Μαίου 2005

31 Ιουλίου 2013

Προσομοίωση έκρηξης του Yellowstone:

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top