0
Για τη μόλυνση των ωκεανών και των κοπαδιών των ψαριών ευθύνονται οι ρύποι των βιομηχανικών κέντρων, που σκορπούν στον αέρα τεράστιες ποσότητες υδράργυρου. Ο μολυσμένος με υδράργυρο αέρας ταξιδεύει χιλιάδες μίλια, μέχρι να χυθεί στους ωκεανούς με τη μορφή βροχής.

Αμερικανοί επιστήμονες υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα των τοξικών μετάλλων σε βρώσιμα ψάρια είναι πιθανό να αυξηθούν κατά τις επόμενες δεκαετίες. Ακόμα και οι μικρές ποσότητες υδραργύρου μπορεί να βλάψουν τα νεύρα και να είναι επιβλαβείς για τη καρδιά, το πεπτικό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Οι επιστήμονες αφού εξέτασαν τους ιστούς των ψαριών που ζουν στο Βόρειο Ειρηνικό και αλιεύονται κοντά στη Χαβάη, υποψιάζονται πως ο υδράργυρος προέρχεται από τα ασιατικά βιομηχανικά κέντρα. Μέσω των βροχοπτώσεων ο υδράργυρος χύνεται στους ωκεανούς. Τα υδρόβια βακτήρια μετατρέπουν τον υδράργυρο σε μεθυλυδράργυρο, την μορφή του στοιχείου που συσσωρεύεται στα ψάρια και τα μολύνει.

«Για να μειώσουμε αποτελεσματικά τις συγκεντρώσεις υδραργύρου στον ωκεανό, θα πρέπει να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές του στοιχείου, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών από μέρη όπως η Κίνα και η Ινδία», δήλωσε στην Independent ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν Τζόελ Μπλαμ.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top