ΡΟΉ ΑΝΑΡΤΉΣΕΩΝ$type=carousel$sn=0$cols=4$va=0$count=12$show=post

$type=ticker$count=12$cols=4$cate=0$sn=0$show=home

$type=slider$m=0$rm=hide$cate=1$c=8$show=home

Στο DNA το μυστικό της γήρανσης -Eρευνητές από το πανεπιστήμιο της Κρήτης το αποκρυπτογράφησαν

SHARE:

Στο φως τα μυστικά της γήρανσης Τον μηχανισμό λειτουργίας της γήρανσης μέσω του DNA των κυττάρων αποκάλυψαν σε έρευνά τους οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η γήρανση του ανθρώπου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλεται στη χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από βλάβη στο DNA των λιποκυττάρων.

Το «μυστικό» της αποκάλυψης εντοπίζεται στο γεγονός ότι στο αρχικό στάδιο η φλεγμονή αυτή λειτουργεί ως «σωσίβιο» που επιτρέπει την απόκρουση διάφορων βακτηρίων, ιών και παρασίτων που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά η χρόνια παρουσία της φλεγμονής προκαλεί βλάβη στο DNA λιποκυττάρων με αποτέλεσμα τη γήρανση.

Ωστόσο τα ευρήματα των μελετών, σύμφωνα με την ερευνήτρια του ΙΜΒΒ Ισμήνη Καρακασιλιώτη και τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο ΙΜΒΒ-ΙΤΕ αναπληρωτή καθηγητή δρα Γιώργο Γαρίνη, είναι πιθανόν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για την πρόληψη ή τη θεραπεία νοσημάτων που σχετίζονται με τον λιπώδη ιστό και το μεταβολικό σύνδρομο στην τρίτη ηλικία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που έγιναν σε ποντίκια στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ δημοσιεύονται στο έγκριτο περιοδικό Cell Metabolism (http://www.cell.com/cell-metabolism/).
Μάλιστα η αποκάλυψη των επιστημόνων του Ιδρύματος Τεχνολογίας Ερευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης προκαλεί το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον και, όπως είπε στο «Εθνος» ο κ. Γαρίνης, η επιστημονική ομάδα στο μέλλον θα ερευνήσει την κατανόηση της μεθόδου αντιγήρανσης με τη χρήση αντιφλεγμονωδών ουσιών-φαρμάκων που μπορούν να καταστείλουν την πρόωρη φθορά του λιπώδους ιστού.

Η λειτουργία Οι επιστήμονες, αναφερόμενοι στην έρευνά τους, είπαν, ότι το DNA εκτίθεται αδιάκοπα σε γενοτοξικούς παράγοντες που προσβάλλουν την εύθραυστη δομή του παρεμποδίζοντας τη λειτουργία κάθε κυττάρου και προσέθεσαν: «για την επιδιόρθωση των βλαβών στο DNA, τα κύτταρα ενεργοποιούν ένα από τους πλέον διαδεδομένους μηχανισμούς στα θηλαστικά, τον μηχανισμό επιδιόρθωσης νουκλεοτιδίων (Nucleotide Excision Repair, NER).

Η σπουδαιότητα του μηχανισμού NER για τον άνθρωπο προκύπτει από μια σειρά σπάνιων συνδρόμων. Πολλοί ασθενείς με μεταλλαγές σε γονίδια του NER γερνούν πρόωρα και εμφανίζουν ραγδαία απώλεια του λιπώδους ιστού. Μέχρι σήμερα, τα αίτια της απώλειας του λιπώδους ιστού σε ασθενείς με σύνδρομο NER όσο και σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας παρέμεναν αδιευκρίνιστα».
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ «Κλειδί» οι βλάβες στο DNA των λιποκυττάρων

Η ερευνήτρια του ΙΜΒΒ Ισμήνη Καρακασιλιώτη και ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο ΙΜΒΒ-ΙΤΕ αναπληρωτής καθηγητής δρ Γιώργος Γαρίνης, χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που έφεραν μεταλλαγές σε ένα γονίδιο του NER και γερνούσαν πρόωρα, αποκάλυψαν ότι η απώλεια του λιπώδους ιστού οφείλεται στη σταδιακή συσσώρευση βλαβών στο DNA των λιποκυττάρων.

Οι μελέτες τους έδειξαν ότι οι βλάβες στο DNA των λιποκυττάρων ενεργοποιούν παθογενετικούς μηχανισμούς που οδηγούν σε χρόνια φλεγμονή προκαλώντας έτσι τη σταδιακή νέκρωση του λιπώδους ιστού και μια σειρά συστημικών επιπλοκών στον μεταβολισμό.
Τα αποτελέσματα δε της έρευνας που δημοσιεύονται εμπλέκουν για πρώτη φορά τη συσσώρευση βλαβών στο DNA σε παθήσεις του λιπώδους ιστού, συμπεριλαμβανομένου και εκείνων που παρατηρούνται σε διάφορες μορφές λιποδυστροφίας.

Στη συγκεκριμένη ερευνητική προσπάθεια συμμετείχαν επίσης η Ειρήνη Καμηλέρη, η Γεωργία Χατζηνικολάου, ο Θεόδωρος Κωστέας, η Adria Robinson, η Tania Rozgaja, η Ελένη Βεργαδή, ο Γιάννης Τσαμαρδίνος, ο Χρήστος Τσατσάνης και η Laura Niedernhofer.
(ΕΘΝΟΣ)

COMMENTS

Αξίζει να το δεις$type=one$count=1$va=1$icon=show$source=random$snippet=hide$meta=hide$readmore=0

Αρχαία Ελλάδα$type=one$count=1$va=true$icon=show$source=random$snippet=hide$meta=hide$readmore=0

/fa-clock-o/ ΒΔΟΜΑΔΑ$type=one$snippet=46

Όνομα

Αγρογλυφικά,59,ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,195,Αμφίπολη,9,Ανακαλύψεις,274,ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,398,Αξίζει να το δεις,702,Αποκαλύψεις,308,Αποστολή «Ροζέτα»,1,ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ,4,Αρχαία Ελλάδα,55,Αρχαίοι Έλληνες,23,ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΞΩΓΗΪΝΟΙ-ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,88,ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ,2,Διαστημα,175,Διάφορα,562,ΕΚΠΟΜΠΕΣ,10,Ελλάδα,493,Εξηγώντας τα Μυστήρια,3,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,424,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,402,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,203,ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΔΙΑΣΤΗΜΑ,600,ΕΡΕΥΝΑ,41,ΕΡΤ,1,Ήλιος,84,Θεωρίες,94,ΙΣΤΟΡΙΑ,22,ΙΣΤΟΡΙΕΣ-ΜΥΘΟΙ,106,ΚΟΣΜΟΣ,327,Κώδικας Μυστηρίων,4,Μαγεία,23,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ,237,Μήπως μας κρύβουν κάτι,273,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,665,ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,465,Νέα Τάξη Πραγμάτων,342,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,208,Πέτρος Ζωγράφος,6,Προβλέψεις,81,Προφητείες,35,Σαν σήμερα,50,Σελήνη,40,Στρατιωτικά,98,Τα άρθρα μας,527,Τεχνολογία,88,Υγεία,197,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,10,ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,175,Φωτογραφία της ημέρας,1,Ψυχολογία,37,AΡΧΑΙΟΤΗΤΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ,10,AΡΧΑΙΟΤΗΤΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ,533,AfterDark Project,11,Curiosity,80,Ghost Adventures Team,4,Greek Paranormal Society,9,illuminati,4,ISS,41,Nasa,171,UFO,528,Uncovering Aliens,1,VIDEO,922,X-FILES,5,
ltr
item
ANEΞΗΓΗΤΑ-ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Στο DNA το μυστικό της γήρανσης -Eρευνητές από το πανεπιστήμιο της Κρήτης το αποκρυπτογράφησαν
Στο DNA το μυστικό της γήρανσης -Eρευνητές από το πανεπιστήμιο της Κρήτης το αποκρυπτογράφησαν
Στο DNA το μυστικό της γήρανσης -Eρευνητές από το πανεπιστήμιο της Κρήτης το αποκρυπτογράφησαν
http://2.bp.blogspot.com/-F5ROisT5c8k/Ui7jNbmTrkI/AAAAAAAAUEA/EIyCqxPqv1o/s1600/sto-DNA-to-mistiko-tis-giransis.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-F5ROisT5c8k/Ui7jNbmTrkI/AAAAAAAAUEA/EIyCqxPqv1o/s72-c/sto-DNA-to-mistiko-tis-giransis.jpg
ANEΞΗΓΗΤΑ-ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/2013/09/dna-e.html
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/2013/09/dna-e.html
true
8235600035096952317
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE Αναζήτηση ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy