0
Στην τελική ευθεία του προορισμού του έχει εισέλθει το διαστημικό σκάφος Dawn που θα πλησιάσει και θα εξερευνήσει τη Δήμητρα (Ceres), έναν πλανήτη νάνο στο μέγεθος της Ελλάδας που δεν έχει δεχθεί επισκέψεις μέχρι σήμερα.
Το σκάφος χρησιμοποιεί έναν πρωτοποριακό κινητήρα ιόντων και μετά από ένα επικό ταξίδι περίπου οκτώ ετών αναμένεται να προσεγγίσει την Δήμητρα και να τεθεί σε τροχιά γύρω της την Παρασκευή.

Το Dawn το 2011 είχε επισκεφθεί τον αστεροειδή Εστία, το δεύτερο μεγαλύτερο αντικείμενο τηςΖώνης των Αστεροειδών μετά τη Δήμητρα.
«Η Δήμητρα παραμένει ένα μυστήριο για μας» αναφέρει ο Κρίστοφερ Ράσελ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής.
Το μόνο που είναι γνωστό για τον πλανήτη-νάνο είναι ότι καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα πάγου, στον οποίο ανακαλύφθηκαν πρόσφατα πίδακες υδρατμών. Αυτό υποδηλώνει ότι κάτω από το παγωμένο κάλυμμα μπορεί να κρύβεται μια θάλασσα.
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω animation που αποτελεί σύνθεση κοντινών εικόνων που έχει τραβήξει τις τελευταίες μέρες το Dawn. Στο animation διακρίνεται σε κέντρο ενός κρατήρα ένα μυστηριώδες λαμπερό σημείο το οποίο αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας του σκάφους.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top