0

Οι μοναχοί του μοναστηριού Dodoka στο Θιβέτ έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο για να «αποχαιρετούν» τους νεκρούς τους.

Πρόκειται για μια ποιητική αλλά και άκρως τρομακτική τελετή για τα δεδομένα της δυτικής κουλτούρας όπου συνηθίζεται η ταφή και η καύση των νεκρών, καθώς περιλαμβάνει γύπες και τοίχους από νεκροκεφαλές.


Η διαδικασία ξεκινά με μια «αέρινη» ταφή. Όταν πεθαίνει ένας χωρικός, οι μοναχοί τοποθετούν τη σορό και καίνε άρκευθο, ένα αρωματικό φυτό, για να προσελκύσουν τους γύπες.


Τα όρνεα καταφθάνουν και τρώνε τις σάρκες του νεκρού.


Οι μοναχοί κρατούν μόνο το κρανίο, το οποίο θα χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια για για να «ενισχύσουν» τα τείχη του μοναστηριού.Περίπου 1000 νεκροκεφαλές βρίσκονται αυτή τη στιγμή μεταξύ των τειχών του μοναστηριού Dodoka.

Δεν είναι σαφές το πώς ξεκίνησε αυτή η παράδοση. Κάποιοι λένε ότι ο Βούδας ήθελε τα κρανιά για να υπενθυμίζουν το πόσο εύθραυστη είναι η ζωή. Η παραμονή μας στη γη είναι σύντομη και πρέπει να την αφιερώνουμε σε καλές πράξεις.Η συγκεκριμένη πρακτική ταφής εφαρμοζόταν σε ακόμα 3 μοναστήρια στο Θιβέτ, μέχρι τη δεκαετία του 60, όταν η κινεζική κυβέρνηση κατέστρεψε τα τείχη με τις νεκροκεφαλές.

Όμως ο συγκεκριμένος τοίχος στο μοναστήρι Doboka, προστατεύεται πλέον από την κυβέρνηση ως θρησκευτικό τεχνούργημα, γι αυτό και οι μοναχοί αναβίωσαν το σπάνιο αυτό έθιμο.

news247.gr

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top