Βόμβα Αναστασιάδη για παραίτηση σε περίπτωση αδιεξόδου - Συμφωνία ή χρεοκοπία, λέει η ΕΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το 24h.com.cy, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές στους Ευρωπαίους επισήμους, με τους οποίους συναντήθηκε ενόψει της έκτακτης συνόδου του Eurogroup, ότι δεν αποδέχεται συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα φορτωθεί τα εννέα δισ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο ποσό έλαβε η Λαϊκή από τον ΕLA, και στην θέση αυτή επιμένει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ , Κριστίν Λαγκάρντ.
Αν επιμείνετε παραιτούμαι από πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάμε για εκλογές, φέρεται να διαμήνυσε ο κ. Αναστασιάδης στους Ευρωπαίους και τα στελέχη του ΔΝΤ.
Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε σε τηλεοπτική συζήτηση ότι αναλόγως της απόφασης στο Eurogroup θα πρέπει να συνέλθει αύριο ή τις επόμενες μέρες η Βουλή.
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι, αν η απόφαση δεν είναι θετική, "τότε θα πρέπει επειγόντως να γίνει σχεδιασμός για να εκτυπωθεί κυπριακή λίρα".
Πρόσθεσε ότι με τις ρυθμίσεις, που απαιτεί η τρόικα, θα διαλυθεί η κυπριακή οικονομία.
Υπέρ της εξεύρεσης λύσης ο Β. Σόιμπλε και ο Π. Μοσχοβισί ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup
Την ελπίδα ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε ο οποίος υπογράμμισε όμως ότι αυτό απαιτεί να δει η Κύπρος την κατάσταση ρεαλιστικά. "Είμαστε έτοιμοι για λύση θέλουμε να κάνουμε τα πάντα, και να μην περνάμε κάθε Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται από την Κύπρο", δήλωσε.
"Πρέπει να βρούμε απόψε μια λύση με την Κύπρο εντός Ευρωζώνης", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.
Στόχος, όπως είπε, είναι να βρεθεί μία λύση με την οποία η Κύπρος θα εξυγιάνει το τραπεζικό της σύστημα με την οποία όμως θα απαιτηθούν βαθιές αναδιαρθρώσεις, εξονυχιστικοί έλεγχοι και επιμερισμός της προσπάθειας. Ο Π. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι στο πλαίσιο αυτό η Ευρωζώνη έχει αναλάβει τις ευθύνες της με το δάνειο των 10 δισ. ευρώ και τόνισε ότι το ίδιο πρέπει να πράξουν και οι Κύπριοι ώστε η προσπάθεια να είναι συνολική και δίκαιη.
Υποστήριξε ακόμη ότι η Γαλλία από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει να μην θιγούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ενώ ανέφερε ότι η κυπριακή οικονομία είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη και δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι υπάρχουν οι παράμετροι μιας λύσης, αλλά "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και ότι στόχος παραμένει να συγκεντρώσει η Κύπρος 5,8 δισ. ευρώ. Θα λάβουμε υπόψη ότι ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο είναι υπερτροφικός, 6-7 μεγαλύτερος από το ΑΕΠ, και ότι το 45% είναι καταθέτες εκτός ΕΕ, που δημιουργούν "συνθήκες οικονομίας καζίνο".
COMMENTS