0

Δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο καθώς ένας σύμβουλος του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι αρμόδιος για θέματα εθνικής ασφαλείας, δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «στρατιωτικό πραξικόπημα».

''Το πραξικόπημα των ένοπλων δυνάμεων, ενάντια στη θέληση του λαού, δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς να υπάρξει μεγάλη αιματοχυσία'', πρόσθεσε ο σύμβουλος αυτός. Η ίδια πηγή τόνισε ακόμα ότι αναμένει ο στρατός και η αστυνομία θα αποπειραθούν να απομακρύνουν διά της βίας τους φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές.

Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταξίμ αναμένοντας τις εξελίξεις στη χώρα, τη στιγμή που νωρίς το απόγευμα ο στρατός κατέλαβε το κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, τεθωρακισμένα οχήματα, παρελαύνουν πολύ κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το δίκτυο ABC μεταδίδει ότι ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό. Την είδηση επιβεβαίωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας που δήλωσε ότι τόσο στον Μόρσι όσο και σε ανώτατα στελέχη της ισλαμιστικής παράταξης απαγορεύτηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Δεκάδες τεθωρακισμένα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού αναπτύχθηκαν το απόγευμα σε μια περιοχή όπου είναι συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο, μετέδωσαν ανταποκριτές και ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Άνδρες του στρατού ανήγειραν αγκαθωτά συρματοπλέγματα και φράκτες γύρω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς όπου βρίσκεται και συνεχίζει να εργάζεται ο πρόεδρος Μόρσι.

Ο στρατός ανέφερε σε μια επίσημη ανακοίνωσή του ότι οι δυνάμεις του αναπτύχθηκαν για να περιφρουρήσουν την ασφάλεια και διέψευσε ότι επιτίθεται στους υποστηρικτές του Μόρσι, τονίζοντας: «Ο Αιγυπτιακός στρατός ανήκει σε όλους τους Αιγύπτιους».

Ο αιγυπτιακός Τύπος είχε προβλέψει ότι η σημερινή ημέρα θα ήταν αυτή της αποχώρησης ή της αποπομπής του Μόρσι από το αξίωμα. «Σήμερα: Αποπομπή ή Παραίτηση», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της κρατικής εφημερίδας αλ Αχράμ. «Τέλος», ήταν ο τίτλος της εφημερίδας αλ Ουάταν.

Νωρίτερα, λίγο αφού έληξε το 48ωρο τελεσίγραφο που είχε δώσει ο στρατός στον Μόρσι (στις 17.30 ώρα Ελλάδας) η προεδρία εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση σε μια προσπάθεια να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα.

Ο ισλαμιστής πρόεδρος μίλησε για σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης», ωστόσο, δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση.

Όλα δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Μόρσι.

πηγη

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top