ΡΟΉ ΑΝΑΡΤΉΣΕΩΝ$type=carousel$sn=0$cols=4$va=0$count=12$show=post

$type=ticker$count=12$cols=4$cate=0$sn=0$show=home

$type=slider$m=0$rm=hide$cate=1$c=8$show=home

Χανιά: Νέες αρχαιολογικές ανασκαφές στο Λόφο Καστελίου από ομάδες Ελλήνων, Σουηδών και Δανών αρχαιολόγων

SHARE:Πέμπτη 1 Αυγούστου ξεκίνησαν νέες ανασκαφές σε έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Δ. Κρήτης, στο Λόφο Καστελίου, πάνω από το λιμάνι της Παλιάς Πόλης των Χανίων, ανασκαφές που αναμένεται να αποκαλύψουν μερικά από τα μυστικά που κρύβονται στη Μινωική Κυδωνία.

"Οι συστηματικές ανασκαφές σε όλο το Λόφο του Καστελίου είναι πολύ σημαντικές για τη Μινωική Αρχαιολογία και θα εμπλουτίσουν πολύ την αρχαιολογική έρευνα σε αυτόν τον τομέα"σημείωσε στο Flashnews.gr η Διευθύντρια των Ανασκαφών και προϊστάμενη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη η οποία προανήγγειλε ότι με την ολοκλήρωση των ανασκαφών αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με ευρήματα που σχετίζονται με τον μινωικό πολιτισμό.

Οι ανασκαφές διεξάγονται ταυτόχρονα σε δύο σημαντικά αρχαιολογικά σημεία του Λόφου, υπό τη Διεύθυνση της κ. Βλαζάκη.

Πρόκειται για τη συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών στην ανασκαφή της οδού Κανεβάρο, στην πλατεία της Αγ. Αικατερίνης που γίνεται σε συνεργασία με Σουηδούς και Δανούς αρχαιολόγους, από το Σουηδικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο της Δανίας αντίστοιχα, καθώς και στον αρχαιολογικό χώροστην οδό Κατρέ, όπου οι ανασκαφές γίνονται αποκλειστικά από έλληνες αρχαιολόγους.

«Ο Λόφος του Καστελίου αποκαλύπτει ένα Μινωικό Ανακτορικό Κέντρο εφάμιλλο της Φαιστού, των Μαλίων της Ζάκρου, είναι δηλαδή το σημαντικότερο Μινωικό ανακτορικό κέντρο της Δ. Κρήτης που τουλάχιστον στα Μυκηναϊκά χρόνια είχε την ονομασία Κυδωνία. Ο Λόφος κατοικείται ήδη από την 4η χιλιετία π.χ. δηλαδή από το 3500 π.χ. και η σπουδαιότητα του είναι ότι από την αρχή έχουμε οργανωμένο οικισμό, είναι δηλαδή μια μικρή πόλη που αναπτύσσεται σε όλες τις εποχές αδιάλειπτα μέχρι σήμερα. Η Κυδωνία αποτελεί επομένως μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης» τονίζει η κ. Βλαζάκη επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι

«Αυτό που δυσκολεύει την αρχαιολογική έρευνα είναι ότι, ο Λόφος, είναι κατοικημένος και έτσι, δεν μπορούμε να απλωθούμε όπως θέλουμε και να αποκαλύψουμε ένα χώρο ενιαίο όπως είναι η Κνωσός, Φαιστός ή τα Μάλια. Όμως οι ανασκαφές γίνονται σε μια εποχή που έχει προχωρήσει η επιστήμη και έχουμε άλλες δυνατότητες να μελετάμε και να ερευνούμε τα διάφορα ευρήματα που έχουμε στη διάθεση μας, παίρνουμε περισσότερες πληροφορίες και δίνουμε περισσότερες πληροφορίες από ότι μπορούσαμε στο παρελθόν για το μινωικό πολιτισμό. Μπορούμε να εξάγουμε περισσότερα συμπεράσματα όπως πχ για τη διατροφή των ανθρώπων της εποχής εκείνης»

Οι ανασκαφές στην οδό Κανεβάρο

Οι ανασκαφές στο συγκεκριμένο σημείο του Λόφου, γίνονται με την συνεργασία Ελλήνων, Σουηδών και Δανών αρχαιολόγων, υπό τη Διεύθυνση της κ. Βλαζάκη ενώ επικεφαλείς των δύο ομάδων των ξένων αρχαιολόγων είναι οι Δρ. Ann-Louise Schallin (Σουηδικό Ινστιτούτο) και ο Δρ. Erik Hallager (Ινστιτούτο της Δανίας), αντίστοιχα.
Άποψη του ΥΜ ΙΙΙΒ:1 Κτιρίου 2, Δωμάτια Η και L, όπου ανακαλύφθηκαν σημαντικά ευρήματα, όπως λίθινες σφραγίδες, φυλακτά, σκαλισμένο ελεφαντόδοντο, χάλκινα αντικείμενα και μοναδικά αγγεία.

Μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις σε αυτή τη θέση ήταν η εύρεση πινακίδων Γραμμικής Β, οι οποίες μέχρι τότε είχαν βρεθεί στην Κρήτη μόνο στο Ανάκτορο της Κνωσού. Οι πινακίδες βρέθηκαν στο τελικό στρώμα καταστροφής ενός μεγάλου και σημαντικού κτιρίου της YM ΙΙΙΑ:2 / ΥΜ ΙΙΙΒ:1 περιόδου (1350- 1250 π.Χ.)

«Φέτος συνεχίζουμε τα δωμάτια κάτω από τον πλευρικό δρόμο, τον κάθετο στην Κανεβάρο, για να αποκαλύψουμε μεγαλύτερη έκταση του συγκροτήματος που χρονολογείται στην υστερομινωική περίοδο, γύρω στα 1300 π.χ και στο οποίο συγκρότημα είχαμε βρει τις πινακίδες της Γραμμικής Β’, από τις οποίες η μια αναφέρεται σε ιερό του Δία και σε λατρεία του Δία και του Διόνυσου» ανέφερε η κ. Βλαζάκη.

Η παράλληλη ανασκαφή της οδού Κατρέ – Εν αναμονή σημαντικών ανακοινώσεων

«Στο χώρο της Οδού Κατρέ , έρχονται σταδιακά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για τις τελετουργίες και για τον χαρακτήρα και την σπουδαιότητα του μινωικού πολιτισμού που σχετίζονται με αυτές ενώ με την ολοκλήρωση των ανασκαφών στο χώρο» όπως σημειώνει η κ. Βλαζάκη, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε σημαντικές ανακοινώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το 2010 ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την κ. Βλαζάκη μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη: Στις ανασκαφές της οδού Κατρέ, αποκαλύφτηκαν ίχνη ανθρωποθυσίας. Πιο συγκεκριμένα, στον αύλειο χώρο σημαντικού οικοδομήματος, βρέθηκαν στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα πως εκεί διεξάγονταν θυσίες αιματηρές και αναίμακτες, όπως υποδηλώνουν όχι μόνο οι καμένοι καρποί και τα πολυάριθμα άκαυτα οστά ζώων (ανάμεσά τους οστά αιγοπροβάτων και αιγάγρων) αλλά κυρίως ο ξεχωριστός τρόπος απόθεσής τους. Το πιο σημαντικό από όλα τα ευρήματα στον χώρο που οδηγούν στην υπόθεση των ανθρωποθυσιών είναι τα ανθρώπινα οστά που ανήκουν σε μία μόνο νεαρή γυναίκα, τα οποία έχουν αποτεθεί, όπως ακριβώς και τα σφάγια των ζώων.

(φωτ. από Ε.Hallager από ευρήματα παλιότερων ανασκαφών)

flashnews.gr

tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/08/blog-post_5898.html

COMMENTS

Αξίζει να το δεις$type=one$count=1$va=1$icon=show$source=random$snippet=hide$meta=hide$readmore=0

Αρχαία Ελλάδα$type=one$count=1$va=true$icon=show$source=random$snippet=hide$meta=hide$readmore=0

/fa-clock-o/ ΒΔΟΜΑΔΑ$type=one$snippet=46

Όνομα

Αγρογλυφικά,59,ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,195,Αμφίπολη,9,Ανακαλύψεις,274,ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,398,Αξίζει να το δεις,702,Αποκαλύψεις,308,Αποστολή «Ροζέτα»,1,ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ,4,Αρχαία Ελλάδα,55,Αρχαίοι Έλληνες,23,ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΞΩΓΗΪΝΟΙ-ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,88,ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ,2,Διαστημα,175,Διάφορα,562,ΕΚΠΟΜΠΕΣ,10,Ελλάδα,493,Εξηγώντας τα Μυστήρια,3,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,424,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,402,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,203,ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΔΙΑΣΤΗΜΑ,600,ΕΡΕΥΝΑ,41,ΕΡΤ,1,Ήλιος,84,Θεωρίες,94,ΙΣΤΟΡΙΑ,22,ΙΣΤΟΡΙΕΣ-ΜΥΘΟΙ,106,ΚΟΣΜΟΣ,327,Κώδικας Μυστηρίων,4,Μαγεία,23,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ,237,Μήπως μας κρύβουν κάτι,273,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,665,ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,465,Νέα Τάξη Πραγμάτων,342,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,208,Πέτρος Ζωγράφος,6,Προβλέψεις,81,Προφητείες,35,Σαν σήμερα,50,Σελήνη,40,Στρατιωτικά,98,Τα άρθρα μας,527,Τεχνολογία,88,Υγεία,197,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,10,ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,175,Φωτογραφία της ημέρας,1,Ψυχολογία,37,AΡΧΑΙΟΤΗΤΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ,10,AΡΧΑΙΟΤΗΤΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ,533,AfterDark Project,11,Curiosity,80,Ghost Adventures Team,4,Greek Paranormal Society,9,illuminati,4,ISS,41,Nasa,171,UFO,528,Uncovering Aliens,1,VIDEO,922,X-FILES,5,
ltr
item
ANEΞΗΓΗΤΑ-ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Χανιά: Νέες αρχαιολογικές ανασκαφές στο Λόφο Καστελίου από ομάδες Ελλήνων, Σουηδών και Δανών αρχαιολόγων
Χανιά: Νέες αρχαιολογικές ανασκαφές στο Λόφο Καστελίου από ομάδες Ελλήνων, Σουηδών και Δανών αρχαιολόγων
Χανιά: Νέες αρχαιολογικές ανασκαφές στο Λόφο Καστελίου από ομάδες Ελλήνων, Σουηδών και Δανών αρχαιολόγων
http://3.bp.blogspot.com/-poQ03E8uZEI/UfogLSorNxI/AAAAAAAKwkg/A99hphqSsFA/s640/tromaktiko.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-poQ03E8uZEI/UfogLSorNxI/AAAAAAAKwkg/A99hphqSsFA/s72-c/tromaktiko.jpg
ANEΞΗΓΗΤΑ-ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/2013/08/blog-post_802.html
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/2013/08/blog-post_802.html
true
8235600035096952317
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE Αναζήτηση ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy