ΡΟΉ ΑΝΑΡΤΉΣΕΩΝ$type=carousel$sn=0$cols=4$va=0$count=12$show=post

$type=ticker$count=12$cols=4$cate=0$sn=0$show=home

$type=slider$m=0$rm=hide$cate=1$c=8$show=home

Επικίνδυνα εσπεριδοειδή από την Αφρική έχουν κατακλύσει την Ελληνική αγορά

SHARE:Αφρικανικά εσπεριδοειδή προσβεβλημένα από μια επικίνδυνη ασθένεια έχουν κατακλύσει την Ελληνική αγορά.

Την παράνομη εισαγωγή εσπεριδοειδών από την Αφρική και τη διάθεσή τους στην Πελοπόννησο με προορισμό μεγάλες αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ο αντιδήμαρχος Ευρώτα, Ηλίας Παναγιωτακάκος, επισημαίνοντας κινδύνους και για την εγχώρια παραγωγή, αφού όπως αναφέρει είναι προσβεβλημένα από τη λεγόμενη ασθένεια της Μαύρης Κηλίδας.

Άμεση ήταν πάντως η αντίδραση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συνεργεία του οποίου έκαναν χθες ελέγχους σε αγορές της Λακωνίας για να εντοπίσουν τα «άρρωστα» εσπεριδοειδή που έχουν εισαχθεί από τη Νότια Αφρική.

Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Πελοποννήσου εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, αφού πέραν του αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργείται υπάρχει και ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών στις καλλιέργειες.

Όπως σημειώνει σε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο αντιδήμαρχος Ευρώτα, Ηλίας Παναγιωτακόπουλος:


«Σύμφωνα με διαπιστώσεις μας, γίνεται παράνομη εισαγωγή εσπεριδοειδών από τη Νότια Αφρική, τα οποία είναι προσβεβλημένα από την ασθένεια της Μαύρης Κηλίδας. Δεδομένης της ευρείας καλλιέργειας των εσπεριδοειδών στον Δήμο Ευρώτα και στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας, αλλά και της επικινδυνότητας της ασθένειας η οποία μπορεί να λάβει επιδημικές διαστάσεις, κρίνεται σκόπιμο το άμεσο σταμάτημα αυτής της διαδικασίας».

Κίνδυνοι διάδοσης

Ο αντιδήμαρχος Ευρώτα στην επιστολή του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζει ότι οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας επιτρέπουν την διάδοση αυτής της ασθένειας, πράγμα που σημαίνει την υποβάθμιση του τοπικού προϊόντος.

Επιπλέον, η παράνομη εισαγωγή εσπεριδοειδών μπορεί να προκαλέσει πλήγμα τόσο στους παραγωγούς όσο και στην εθνική οικονομία, λόγω των τυχόν ελληνοποιήσεων που θα προκύψουν.

Η συγκεκριμένη ασθένεια παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ημερίδα για τα εσπεριδοειδή στην περιοχή της Αργολίδας από την αναπληρώτρια ερευνήτρια του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Ειρήνη Βλουτόγλου.

Η ασθένεια που προκαλεί ο μύκητας Guignardia citricarpa είναι γνωστή διεθνώς ως «μελανή κηλίδωση των εσπεριδοειδών» και έχει διαπιστωθεί σε πολλές χώρες (Ν. Αφρική, Αργεντινή, Αυστραλία, Κίνα, Ινδονησία, Μοζαμβίκη, Φιλιππίνες, Ζουαζιλάνδη, Ταϊβάν και Ζιμπάμπουε).

Η ασθένεια της «μαύρης κηλίδας»

Το παθογόνο προσβάλλει όλα τα είδη των Εσπεριδοειδών με μόνη εξαίρεση τη νεραντζιά. Μεγαλύτερη ευπάθεια εμφανίζουν η λεμονιά και οι όψιμες ποικιλίες πορτοκαλιάς (π.χ. Valencia), ενώ περισσότερο ανεκτικές είναι οι πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιάς (π.χ. Navel) και οι βοτρυόκαρποι (grapefruit). Τα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται στα φύλλα με τη μορφή μικρών νεκρωτικών κηλίδων, με γκρίζο κέντρο, σκούρο καστανό περιθώριο και χλωρωτική άλω.

Τα συμπτώματα στους καρπούς διακρίνονται σε τρεις τύπους:

α) Τύπος Α (Hard spot) : Είναι τα πιο τυπικά συμπτώματα της ασθένειας και εμφανίζονται κατά την έναρξη της ωρίμανσης των καρπών. Στο στάδιο πριν από την αλλαγή χρώματος του καρπού, οι κηλίδες περιβάλλονται από χλωρωτική άλω, ενώ στους ώριμους καρπούς οι κηλίδες έχουν σκούρο καστανό χρώμα με κέντρο ελαφρά βυθισμένο, ανοικτού καστανού ή γκρίζου χρώματος και περιβάλλονται από πράσινη άλω. Πάνω στις κηλίδες αυτές μπορεί να εμφανιστούν τα πυκνίδια του μύκητα.

β) Τύπος Β (Freckle spot) Ο τύπος αυτός των συμπτωμάτων, που εμφανίζεται συνήθως μετά την αλλαγή του χρώματος των καρπών, περιλαμβάνει μικροσκοπικές κηλίδες, χρώματος σκούρου πορτοκαλί έως κοκκινοκάστανου, που δεν περιβάλλονται όμως από πράσινη άλω.

Σε μερικές περιπτώσεις, οι κηλίδες αυτές συνενώνονται σχηματίζοντας μια μεγάλη κηλίδα, που μπορεί να έχει τη μορφή δακρύου. Ο τύπος αυτός των συμπτωμάτων συγχέεται με τα συμπτώματα της μελάνωσης, που προκαλείται στους καρπούς των εσπεριδοειδών από το μύκητα Diaporthe citri. Κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης των καρπών, ο τύπος Β των συμπτωμάτων μπορεί να μετατραπεί στον τύπο Γ (virulent spot).

γ) Τύπος Γ (Virulent spot) Ο τύπος αυτός των συμπτωμάτων εμφανίζεται σε ώριμους καρπούς προς το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου. Οι κηλίδες στην περίπτωση αυτή είναι ακανόνιστες, ελαφρά βυθισμένες με καστανό ή κοκκινοκάστανο περιθώριο. Στο κέντρο των κηλίδων εμφανίζονται άφθονες καρποφορίες του μύκητα (πυκνίδια).

δ) Τύπος Δ (False melanose). Ο τύπος αυτός των συμπτωμάτων εμφανίζεται μόνο σε ανώριμους καρπούς, πολύ νωρίς κατά την καλλιεργητική περίοδο και μετατρέπεται στον τύπο συμπτωμάτων Α (Hard spot) καθώς προχωρά η ωρίμανση των καρπών.

Το ειδαμε εδω

COMMENTS

Αξίζει να το δεις$type=one$count=1$va=1$icon=show$source=random$snippet=hide$meta=hide$readmore=0

Αρχαία Ελλάδα$type=one$count=1$va=true$icon=show$source=random$snippet=hide$meta=hide$readmore=0

/fa-clock-o/ ΒΔΟΜΑΔΑ$type=one$snippet=46

Όνομα

Αγρογλυφικά,59,ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,195,Αμφίπολη,9,Ανακαλύψεις,274,ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,398,Αξίζει να το δεις,702,Αποκαλύψεις,308,Αποστολή «Ροζέτα»,1,ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ,4,Αρχαία Ελλάδα,55,Αρχαίοι Έλληνες,23,ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΞΩΓΗΪΝΟΙ-ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,88,ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ,2,Διαστημα,175,Διάφορα,562,ΕΚΠΟΜΠΕΣ,10,Ελλάδα,493,Εξηγώντας τα Μυστήρια,3,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,424,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,402,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,203,ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΔΙΑΣΤΗΜΑ,600,ΕΡΕΥΝΑ,41,ΕΡΤ,1,Ήλιος,84,Θεωρίες,94,ΙΣΤΟΡΙΑ,22,ΙΣΤΟΡΙΕΣ-ΜΥΘΟΙ,106,ΚΟΣΜΟΣ,327,Κώδικας Μυστηρίων,4,Μαγεία,23,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ,237,Μήπως μας κρύβουν κάτι,273,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,665,ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,465,Νέα Τάξη Πραγμάτων,342,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,208,Πέτρος Ζωγράφος,6,Προβλέψεις,81,Προφητείες,35,Σαν σήμερα,50,Σελήνη,40,Στρατιωτικά,98,Τα άρθρα μας,527,Τεχνολογία,88,Υγεία,197,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,10,ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,175,Φωτογραφία της ημέρας,1,Ψυχολογία,37,AΡΧΑΙΟΤΗΤΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ,10,AΡΧΑΙΟΤΗΤΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ,533,AfterDark Project,11,Curiosity,80,Ghost Adventures Team,4,Greek Paranormal Society,9,illuminati,4,ISS,41,Nasa,171,UFO,528,Uncovering Aliens,1,VIDEO,922,X-FILES,5,
ltr
item
ANEΞΗΓΗΤΑ-ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Επικίνδυνα εσπεριδοειδή από την Αφρική έχουν κατακλύσει την Ελληνική αγορά
Επικίνδυνα εσπεριδοειδή από την Αφρική έχουν κατακλύσει την Ελληνική αγορά
Επικίνδυνα εσπεριδοειδή από την Αφρική έχουν κατακλύσει την Ελληνική αγορά
http://2.bp.blogspot.com/-JlLJLfYG3zc/UgNXR0tBIbI/AAAAAAAAxwM/EQRZHDd33yk/s640/melani-kilidossi.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-JlLJLfYG3zc/UgNXR0tBIbI/AAAAAAAAxwM/EQRZHDd33yk/s72-c/melani-kilidossi.jpg
ANEΞΗΓΗΤΑ-ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/2013/08/epikindyna-esperidoeidh-apo-thn-afrikh-exoun-kataklysei-ellhnikh-agora.html
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/2013/08/epikindyna-esperidoeidh-apo-thn-afrikh-exoun-kataklysei-ellhnikh-agora.html
true
8235600035096952317
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE Αναζήτηση ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy