0

Μία εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλάσκα, όταν μελετώντας το λιώσιμο του παγετώνα Μεντενχαλ, παρατήρησαν ότι καθώς οι πάγοι υποχωρούν, ένα αρχαίο δάσος αποκαλύπτεται κάτω από τον παγετώνα για πρώτη φορά μετά από 1.000 χρόνια.

Ξύλα και οι κορμοί εμφανίζονται κάτω από τον παγετώνα Μεντενχαλ, ένα ποτάμι πάγου που καλύπτει 95,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ρέει σε μια λίμνη κοντά στο Τζούνο. Μάλιστα πολλά από τα δέντρα που ξεφυτρώνουν βρίσκονται στην αρχική όρθια θέση τους και μερικά ακόμα έχουν ρίζες και κομμάτια φλοιού.

«Υπάρχουν πολλά από αυτά που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και είναι συναρπαστικό, επειδή μπορούμε να δούμε το εξωτερικό μέρος του δέντρου και να μετρήσουμε πόσο χρονών ήταν το δέντρο όταν πάγωσε» αναφέρει η Κάθι Κόνορ, καθηγήτρια γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Αλάσκας, η οποία συμμετείχε στην έρευνα.

Ηδη οι ερευνητές έχουν συλλέξει κομμάτια ξύλου και μέχρι τώρα με μεθόδους ραδιοχρονολόγησης, έχουν διαπιστώσει ότι το δάσος είναι ηλικίας πάνω από 1.000 ετών .
Οπως υπολογίζουν οι ερευνητές, ο παγετώνας Μεντενχαλ έχει χαμηλό υψόμετρο και υποχωρεί με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 52 μέτρα από το 2005. Η υποχώρηση του φετινού καλοκαιριού δεν έχει ακόμη υπολογιστεί , αλλά η ομάδα αναμένει ότι θα είναι σχετικά υψηλή λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών στην περιοχή.


Πηγή

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top